Vijf pinholeprojecten om uit te proberen

Pinholefotografie (de hippe naam voor wat vroeger een camera obscura heette), is een geweldige manier om met fotografie te experimenteren. Het is ook helemaal niet ingewikkeld. Er zijn heel veel manieren om een pinholefoto te maken. Je kunt natuurlijk een klant-en-klare pinholecamera kopen, zoals de Diana Multi Pinhole Operator of een Holga 120 Pinhole, maar het is nog veel leuker om zelf een pinholecamera te maken. Hier zijn vijf leuke projecten om uit te proberen.

Matchbox pinhole
Een van de populairste doe-het-zelf-pinholecamera’s. Een ideaal instapmodel dat je in een uurtje in elkaar knutselt. Er zijn dan ook heel veel goeie handleidingen te vinden om hem te maken.

Foto met een pinholecamera van een luciferdoosje  Foto met een pinholecamera van een luciferdoosje
Pinhole Rocket
Ook een hele leuke is de Pinhole Rocket. Je maakt hem van een fotodoosje (zo-een voor drie rolletjes) en je kunt er fraaie panoramapinholes mee maken.

Breedbeeld pinholefoto  Breedbeeld pinholefoto
Wegwerppinhole
Geen zin om veel te knutselen, maar wel een gehackte wegwerpcamera? Schroef hem open, wip het plastic lensje eruit, en vervang dat door een rond stukje blik met pinhole. Misschien moet je hem vastzetten met een stukje tape (het blik is dunner dan de lens). Gebruik de B-setting die je natuurlijk hebt toegevoegd om de sluiter lang genoeg open te zetten.

Foto met een tot pinholecamera omgebouwde wegwerpcamera  Een pinhole toegevoegd aan een wegwerpcamera
Alles is een camera
Wie zegt dat een camera uit een rechthoekig doosje moet bestaan? Als je er film in kan stoppen en een gat ik kan maken, is het een camera. Absolute held van dit pricipe is Francescco Capponi, die pinhole camera’s heeft gemaakt van onder andere eieren, sleutelhangers, en zelfs pijnboompitjes! Dus kijk om je heen of je nog potentiële camera’s ziet. Zwarte filmbusjes zijn heel geschikt, maar ook met een walnoot kun je een foto maken.

Probeer eens een filmbusje. Neem een busje, en snijd met een scherp mes een gaatje uit. Maak van een stukje blik een pinhole, en plak dit achter het gat in het busje. Plak een stukje zwart tape over het gat als sluiter. Ga de doka of wisselzak in, en knip een stukje van een filmrolletje (trek het eerst wat uit, je wil natuurlijk een onbelicht stuk, en niet de al belichte leader…). Stop het in het filmbusje, tegenover het gat. Sluit het busje goed af. Om een foto te nemen trek je het tapeje een paar seconden van het gat.

Foto genomen met een tot pinholecamera omgebouwd fotobusje  Foto genomen met een tot pinholecamera omgebouwd fotobusje
Dit principe kun je natuurlijk ook toepassen op andere potjes, blikjes, speelgoedjes, of waar je ook maar een stuk film in kan proppen.
Let op: het is hiermee wel handig als je zelf je film kan ontwikkelen, want de fotoboer zal niet blij worden van snippers film van een paar centimeter. Misschien een mooie gelegenheid om ook eens in de cafenol te duiken?

Foto genomen met een tot pinholecamera omgebouwde walnoot  Foto genomen met een tot pinholecamera omgebouwde walnoot  Walnootcamera
Solargraph
Dit is er een die wat meer geduld kost, maar het is wel een supertechniek. Als je een pinholecamera van waterdicht materiaal maakt (een conservenblik met veel duct tape bijvoorbeeld) en die vult met fotografisch papier (het echte spul, niet het spul dat je in een printer stopt) kun je de baan van de zon over een langere periode vastleggen. Laat de camera een paar weken, of zelfs maanden, onbeweeglijk op dezelfde plek hangen, gericht op het zuiden, en de foto wordt zo overbelicht, dat je het papier niet eens meer hoeft te ontwikkelen. Ik liet deze foto drie maanden aan mijn regenpijp hangen.

Solargraph  Solargraph

De eerste foto is het positief (omgekeerd in Photoshop), de tweede foto is het negatief, zoals het papier er daadwerkelijk uitzag (nou ja, met iets verhoogd contrast).
Ook als je hem niet op de zuidelijke hemel richt werkt het trouwens, al zie je dan niet de baan van de zon in de lucht.

Pinholefoto met belichtingstijd van een paar maanden  Pinholefoto met belichtingstijd van een paar weken

Foto 1: de achtergevel van mijn huis, foto 2: het uitzicht van mijn raam op het werk.

Dit artikel verscheen eerder in licht gewijzigde vorm op Lomography.com.

Advertenties

2 gedachtes over “Vijf pinholeprojecten om uit te proberen

  1. Pingback: Top 5 must have camera’s | Praatjes bij plaatjes

  2. Pingback: Door de jaren heen | Praatjes bij plaatjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.