Soms is de reis mooier dan de bestemming

De afgelopen twee jaar heb ik een serieuze zwak gekregen voor pinholefotografie. Niet alleen omdat het leuke foto’s oplevert, maar vooral ook omdat het een eindeloze stroom van experimenten en knutselplezier oplevert. Een pinholecamera is eenvoudig in elkaar te zetten, en er valt ook makkelijk mee te variëren. Papier, film, medium format, kleinbeeld, breedbeeld, in een vierkant doosje, een rond blikje, of nog raardere dingen. De helft van de tijd gaat het hopeloos mis, mislukt het totaal en heb ik weer een half rolletje film verspild. Soms lukt het wonder boven wonder. De foto die ik maakte met een walnoot was nauwelijks herkenbaar als zelfportret, maar het was een foto gemaakt met een walnoot!

Foto genomen met een tot pinholecamera omgebouwde walnoot

Andere projecten werkten wel, maar anders dan ik verwachtte. De Panopticam legde weliswaar alles om zich heen vast, maar klutste de werkelijkheid wel helemaal door elkaar.

Wat alle pinholeprojecten met elkaar gemeen hebben, is de lol die ik heb bij het uitdenken ervan. Rommelige schetsjes op papier, strakke bouwtekeningen op de computer, en dan het in elkaar knutselen, waarbij de werkelijkheid elke keer weerbarstiger blijkt dan mijn mooie ideeën. Zo bedacht ik een prachtige anamorfe camera. Ik had al eerder kleine anamorfe cameraatjes van filmbusjes gemaakt, waarmee ik een paar fraaie foto’s had gemaakt.

Anamorfe pinholefoto

Maar het zou mooi zijn om een camera te maken waar een rolletje in past, waarmee je door kan spoelen. Als die losse snippers film zijn zo lastig netjes te ontwikkelen. In mijn hoofd zag ik het helemaal voor me. Op de computer wist ik een fraai model te tekenen van hoe het eruit zou moeten zien.

Computertekening van de anamorfe pinholecamera

Mijn bouwtalent bleef echter achter bij mijn fantasie. Het leek nog wel wat, maar al vrij snel was duidelijk: dit wordt hem niet. Ik voelde het inwendige van mijn camera verwringen bij het doorspoelen, en het tape waarmee hij lichtdicht gemaakt was bleef loslaten. Na ontwikkelen bleek het inderdaad niets opgeleverd te hebben. Weer een rolletje verpest.

Toch blijft het ontwerp door mijn hoofd spelen. De anamorfe camera en ik zijn nog niet klaar met elkaar. Ondertussen blijf ik ook andere pinholecamera’s bedenken. De multipinhole met vijf of zes gaatjes recht van voren. De 3D-pinhole om stereoplaatjes te maken. De dubbele pinhole, om op twee rolletjes tegelijk te schieten. Zolang ik ze nog niet gebouwd heb, werken ze perfect.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s