Terugkerende plaatsen: vliegtuigen op Uilenstede

Een van mijn stiekeme genoegens is om door mijn collectie foto’s te bladeren op zoek naar thema’s en verbanden. Je kan me geen groter genoegen doen dan vragen om bijvoorbeeld al mijn foto’s van kampvuren op te zoeken, of alle bootjes, of honden. De verzamelaar in mij kan het ook niet laten bepaalde collecties expres uit te breiden. Het gaat dan meestal om gebouwen of plekken waar ik vaak langskom, en die ooit iets kietelde. Zodra ik twee of drie foto’s van het zelfde makkelijk bereikbare onderwerp heb, betrap ik mezelf erop dat ik dat vaker ga fotograferen, en dan liefst met verschillende camera’s en verschillende films. Het verschaft me een heerlijk warm gevoel van binnen om al die plekken of onderwerpen op dezelfde manier, maar toch anders, bij elkaar te zien.

De eerste keer dat ik dat deed, was in mijn studentenhuis, onder de aanvliegroute van Schiphol. Vanuit mijn kamer zag ik bij gunstige (of ongunstige, afhankelijk van je standpunt) wind elke twee minuten een vliegtuig laag over vliegen. Landingsgestel al uit, ik kon nog net niet zwaaien naar de piloot. Het geluid daar wen je wel aan, net zoals ik nu al weer jaren naar volle tevredenheid naast een rangeerterrein van de NS woon. Maar die vliegtuigen, ik kon er uren naar kijken, het had iets hypnotiserends. Ik heb overigens nooit de moeite genomen om de verschillende types uit elkaar te houden, een vliegtuig is een vliegtuig.

Ik doopte mijn serie de Airplane Files, en nog steeds kan ik moeilijk weerstand bieden aan een laag overvliegend vliegtuig.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s