Natuurfotografie voor stadsbewoners I

Je zou misschien denken dat natuurfotografie is voorbehouden aan mensen die op plekken met spectaculaire natuur wonen, of het zich althans kunnen veroorloven daarnaartoe op reis te gaan. Welnee! Je kunt overal fraaie natuurfoto’s maken, waar je ook woont. De natuur is namelijk overal. Ook in het aangeharkte Nederland valt er best een mooie natuurplaat te schieten. Je zit zo in een een natuurgebied natuurlijk, de Waterleidingduinen, de Veluwe, een lokaal bosje of heideveldje, je stuikelt er over de fotografen die de mooiste plaatjes schieten van burlende herten, baltsende kraanvogels en wat dies meer zij.

Kennemerduinen

Maar zelfs als je in een grote betonnen stad woont valt er genoeg natuurlijks te fotograferen. De natuur weet overal door te dringen:

 • In parken, uiteraard.

  Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

 • Braakliggende terreintjes, bouwplaatsen en dat soort plekken raken vaak na verloop van tijd overwoekerd door wilde bloemen en onkruid. De natuur verovert verloren plekken terug, en dat kan ook aardige plaatjes opleveren.
  Woekerende hop bij een voetbalveld
 • Of laat je innerlijk David Attenborough los en besluip eenden, duiven, en ander stads ongedierte voor een wildlifereportage.

  Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

 • Transport heeft ook de neiging natuur te verzamelen: langs spoorwegen vind je bijvoorbeeld nog wel eens exotische planten meegevoerd uit verre oorden door de trein. In havens en kanalen vind je rotsplanten tegen kademuren. Onder brughoofden en viaducten vormt zich een moesje of vijver. Zelfs een ordinaire berm naast de doorgaande weg kan zich met het juiste standpunt voordoen als prairie.

  Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.