Natuurfotografie voor gematigde streken

Of je nu de natuur in de grote stad of in de rimboe vastlegt, je bent misschien geneigd te denken dat een goede foto zon en een strakblauwe lucht nodig heeft. Welnee! Dramatische wolkenluchten, glanzende regendruppels en mysterieuze mistflarden leveren net zulke mooie foto’s op. Wat zeg ik? Het zachte licht van een wolkenhemel is vaak zelfs een stuk fotogenieker dan het harde licht van een zonnige zomerdag.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Nog een voordeel: kleuren worden prachtig helder in de regen, terwijl een warme zomerdag nog wel eens een stoffige, groezelige aanblik geeft, vol slaphangende bladeren. De lucht is dan wel grijs, de rest van de wereld is des te kleuriger. Het is als met de schelpen en gekleurde steentjes die je als kind op het strand raapte: zodra je thuis was en alles helemaal was opgedroogd, waren de kleuren ook weg. Zo is het met de natuur ook: zodra er een laagje water overheen zit, is alles opeens veel feller gekleurd. Ook als het door de wolken vrij donker is, zorgt de reflectie van de regenplassen voor wat extra licht.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Maar ook als de wolken zo laag hangen dat alles grijs wordt valt er veel te genieten. Het uitzicht wordt zilver, flarden mist geven diepte aan het landschap, en je waant je in een of andere sprookjeswereld waar elk moment een groep elfen langs kan komen rijden.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Houd je echt niet van die grijze dagen? Voeg gewoon wat extra kleur toe met redscale of gecrossprocesste diafilm en je ziet die wolkenluchten tot leven komen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Nou ben je misschien bang voor je camera in slecht weer. Maar zoals het buitensportcliché luidt: slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding. Een open deur, ik weet het. Maar het leven is mooier met droge voeten.

Maak je niet te veel zorgen over je camera’s. Die dure Leica laat je thuis, maar de rest van je apparatuur kan heus wel tegen een stootje. Het zijn gebruiksvoorwerpen, die gebruikt moeten worden. De meeste camera’s kunnen heus wel tegen een drupje regen, en vooral analoge camera’s zijn zo duur ook weer niet. En mocht er dan toch schimmel in je lens komen, op de rommelmakt of marktplaats.nl koop je voor een paar euro weer een nieuwe Olympus Trip, Agfa Clack, of weet ik wat voor andere prima camera.

Het is ook een mooie gelegenheid om een waterdichte camera tot zijn recht te laten komen. Dit soort camera’s wordt vaak gebruikt voor foto’s van leuke onderwaterplaatjes en strand- en zwembadscenes, maar hoe vaak kunnen wij dat in ons klimaat nou doen? Dankzij de regen kunnen wij ook zonder voor gek te lopen met een onderwaterbehuizing over straat.

Aviemore

 

Geen reden dus om binnen te blijven nu het weer steeds herfstiger wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s