De marteling van de laatste rol

Aerochrome

Een zomers bos vastegelegd met de Yashica-D en inmiddels uitgestorven Kodak Aerochrome film.

Een van de leukere dingen van analoge fotografie is het uitproberen van verschillende soorten film. Dat wordt wel steeds lastiger, want filmproducenten hebben het moeilijk en halen steeds meer soorten films uit productie. Diafilms, films met hoge ISO, infraroodfilms, het wordt allemaal moeilijker te krijgen. Duurder ook, want de zeldzaamheid drijft de prijs natuurlijk ook flink op.

Zo nu en dan zet ik mee over de prijzen hen en hoest toch een smaak geld op voor wat mooie film. Een paar rolletjes Fuji Sensia, een pakje 1600 ISO, af en toe moet je gewoon maar even je ogen dicht knijpen en op ‘KOOP’ klikken. Bij veel film heb ik even de tijd nodig om uit te vogelen wat ik er het beste mee kan doen. Een rolletje of twee om de goede camera, de goede lichtomstandigheden te bepalen. Maar vroeg of laat — meestal vroeg — ben je bij het laatste rolletje. Of erger nog, je hebt maar één rolletje kunnen krijgen.

Dan slaat bij mij de stress toe. Ik word verlamd door prestatiedrang. Het laatste rolletje Aerochrome! 20 euro kostte dat. En het wordt niet meer gemaakt. Zelfs de laatste internethandelaar is inmiddels door zijn voorraad heen. Dit rolletje is min allerlaatste kans om ooit nog met kleuren-infraroodfilm te schieten zijn. En beklemmende gedachte, die mee ervan weerhoud om gewoon onbevangen het rolletje vol te maken. Wat als het mislukt? Wat als ik iets fout door bij het ontwikkelen? Of als het gewoon stomme foto’s blijken te zijn?

Vermoeiend. En zinloos ook, want wat is praktisch gezien het verschil tussen en film niet hebben en hem wel hebben maar hem niet durven gebruiken? Niets toch eigenlijk?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.