Boek: The Endurance – Shackleton’s Legendary Antarctic Expedition

Boven de poolcirkel

Boven de poolcirkel, Diana Mini met Lomography Earl Grey 100 film.

Vorige maand werd op Antarctica een stapeltje foto’s van bijna honderd jaar oud. Het bleken foto’s te zijn van de Ross Sea expeditie die deel uitmaakte van Ernest Shackelton’s expeditie om Antarctica over te steken tussen 1914 en 1917. Een mooie gelegenheid om mijn boek over die expeditie weer eens uit de kast te trekken. Shackleton is een held van me, vanwege die expeditie, die weliswaar helemaal mis liep maar waarvan iedereen het overleefde, niet in de laatste plaats door Shackleton’s leiderschap.

Ik geef toe, The Endurance – Shackleton’s Legendary Antarctic Expedition van Caroline Alexander is geen fotografieboek en hoort dus eigenlijk niet thuis in deze rubriek, maar ik heb het indertijd wel aangeschaft vanwege de fantastische foto’s van expeditiefotograaf Frank Hurley. Daarom speel ik lekker vals en bespreek het hier toch. De foto’s van die Hurley zijn namelijk wel echt iets bijzonders.

In prachtig contrastrijk zwart-wit legt hij het leven aan boord van de Endurance en het Antarctische landschap vast. Hij is nog behoorlijk veelzijdig, de vrij beperkte omstandigheden in aanmerking genomen. Portretten van zijn scheepsgenoten (fraaie doorleefde koppen), wildfoto’s van pinguins, overweldigende landschapsfoto’s waar Ansel Adams trots op zou zijn, inkijkjes in het dagelijks leven aan boord (het schrobben van de vloer, een voetbalwedstrijdje op het ijs), Hurly legt het allemaal vast.

Als de Endurance gekraakt wordt door het ijs en vergaat, weet Hurley een groot deel van zijn apparatuur en negatieven te redden, en gaat gewoon verder met het documenteren. Ik denk dat het verhaal van deze expeditie mede daarom een van mijn favoriete expeditieverhalen is: omdat alles ook op beeld is vastgelegd, is het alsof je zelf meereist met de zwaarbepakte sledes naar de kust. Je zit met de steeds baardiger wordende mannen in het van sloepen gebouwde hutje, verkent Elephant Island met ze, ziet met hen de reddingsexpeditie aankomen op het strand. Maar het mooiste blijven de iconische foto’s van het overweldigende ijslandschap met daarin de Endurance.

De foto’s van Frank Hurley maken dit geschiedenisboek tot een van mijn favoriete fotoboeken.

The Endurance – Shackleton’s Legendary Antarctic Expedition
Caroline Alexander
Bloomsbury, ISBN 978077546702

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s