Regel 3

In de kroeg

Diana Mini met
Lomography X-Pro Slice 200 film.

Deel van de hele lomo-experience is een manifest met tien regels die helpen bij het experimenteren en lol hebben met fotografie.

Rule #3: Lomography is not an interference in your life, but part of it.

Lomografie is geen stoorzender, het is een deel van je leven. Vroeger misschien een prikkelend stelling, in deze instagram/facebook-tijd een beetje een open deur.

Toch, er is een verschil tussen een kiekje met de telefoon en een kiekje met een ‘echte’ camera. Al was het maar omdat een camera die alleen maar een camera is en niet ook nog een telefoon tegenwoordig bijna zeldzaamheid is in het dagelijks leven. Tuurlijk, op vakantie nemen we onze SLR mee, maar de hond in de wasmand, de cocktailbar met vrienden, de grappig versierde fiets naast de supermarkt – die worden met de telefoon vastgelegd. Er lopen dan ook zoveel mensen de hele dag door op hun telefoon te kijken, dat het nauwelijks opvalt als daarmee ook nog een foto wordt genomen. Maar zodra je een camera tevoorschijn trekt, laat staan een analoge camera, dan valt dat toch wel op. En probeer dan nog maar eens ongezien een spontane foto te maken.

De truc is denk ik dan ook om altijd die analoge camera bij je te hebben (zie regel 1), en hem vooral ook te gebruiken. Zo wen je zelf, maar ook je omgeving, aan het feit dat je altijd zo’n ding bij je hebt en wordt het inderdaad niet langer een stoorzender, maar en deel van de dagelijkse routine, net als bij anderen misschien die smartphone-camera.

En nu denk je misschien al snel, al die suffe foto’s van saaie dagelijkse dingen, daar is toch geen zak aanaan (dat denk ik vaak genoeg), maar dat wordt vanzelf wel zo. Ik kwam laatst een stapeltje foto’s tegen van verleden woningen: mijn studentenkamer, de kamer op mijn buitenlandse stage, oude flat in Amsterdam, het was een feest van herkenning. Vrienden die ik nooit meer zie, werkplekken, lang gestolen fietsen, al die doodnormale dingen  waar je uit jezelf nooit aan denkt, maar door een oude foto weer boven komen.

Diep van binnen ben ik gewoon een sentimentele muts.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s