Reisfotografie: camerakeuze

IJsland

IJsland, Lomography Colorsplash met Fuji Sensia film.

Ik ben gek op reizen en neem dan graag fantastische reisfoto’s mee naar huis. Nou ja, wie niet? In de loop der jaren heb ik wel zo’n beetje op een rijtje gekregen hoe ik reisfoto’s maak waar ik tevreden mee ben.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Neem daarom voor vertrek even de tijd om te bedenken welke camera je meeneemt. Als je maar een of twee, misschien drie, camera’s hebt is het makkelijk: gewoon allemaal. Maar als je zoals ik nogal een verzamelaar bent, kan de keuze wat lastiger zijn. Spiegelreflex? Compact? Panorama? Waterdicht? Bedenk daarom wat voor soort foto’s je mooi vind en zou willen maken. Wil je National Geographic-achtige foto’s – helder, scherp, strak? Neem een camera met glazen lenzen mee, liefst een spiegelreflex of een TLR. Ga je juist voor de zachte, sfeervolle plaatjes? Neem een plastic camera zoals een Holga of Diana of iets dergelijks mee. Ben je gek op dubbele belichtingen? Zorg dan voor een camera die daarvoor geschikt is, een Lomo LCA of juist een oudje zonder sluiterbeveiliging. Voor echte panorama’s negeer je de goedkope campactcamera’s waar panorama op staat, die maken geen echte panoramafoto’s maar snijden gewoon de boven- en onderrand van je negatief. Een Horizon Perfect of Spinner 360 maken pas echt spectaculaire panorama’s.

Balda Poka

Balda Poka, doet het goed in de bergen, instant vintage foto’s.

Dolomieten

Mijn poging tot een Ansel Adams-foto. Balda Poka met Fuji Across 100 film.

Een tweede aandachtspunt is het weer. Ga je naar natte oorden met grote kans op regen? Neem een waterdichte camera. Je hebt ook fantastische waterdichte houders voor je digitale camera of voor de Lomo LCA.  Wat minder begrotelijk zijn de zogenaamde weather proof of splash proof camera’s: laat ze in het water vallen en ze gaan gewoon stuk, maar een bui regen kunnen ze wel prima aan. Met een beetje geluk levert een bezoek aan de lokale kringloopwinkel een spatdichte Olympus AF-1 TWIN op, of een waterdichte plastic point-and-shoot.

Waterdichte toycamera

Aviemore

Waterdichte speelgoedcamera met Agfa Vista 400 film.

Voor zonnige oorden, of dat nou een tropisch strand is of juist een Oostenrijkse skipiste, heb je aan een klein plastic lensje genoeg voor goed belichte foto’s. Verwachte je grijzere omstandigheden, dan is een lichtechtere glazen lens beter geschikt. Of zorg voor een camera met een automatische belichtingsfunctie, zoals de Olympus XA, of de Lomo LCA. Deze camera’s blijven bij minder licht gewoon langer open staan. 

Yashica 72-E

De Yashica 72-E, een halfframe camera met goede glazen lens. Geschikt voor grijzige dagen als je niet veel film hebt.
Brug bij Wesel

Brug bij Wesel, Yashica 72E met redscale van HEMA CN 400 film.

Tot slot, en niet onbelangrijk: hoe veel gewicht wil (of kan) je meeslepen? Een bergtocht van twee weken is misschien niet de beste trip om de Widelux 1500 (die 2 kilo weegt) mee te nemen, hoe spectaculair de foto’s ook zouden zijn. Als gewicht echt een beperkende factor is, is een halfframe camera zoals de Diana Mini misschien een goed idee, daarmee krijg je 72 foto’s op een rolletje en hoef je dus minder film mee te nemen. Overigens, ook bij een luxe stedentrip is het goed hier even over na te denken, van te veel camera’s in je schoudertas krijg je ook in een winkelstraat snel genoeg een lamme schouder.Widelux 1500

Widelux 1500, fantastische foto’s, maar een reusachtig, loodzwaar monster.
Weiteveen

Weiteveen, Widelux 1500 met Fuji Astia 100 film.

Mijn persoonlijke voorkeursconfiguratie:

  • De digicam (Fuji Finepix). Omdat ik wel stoer doe over analoog, maar toch ook graag zeker weet dat die exotische locatie echt is vastgelegd.
  • Holga. Voor de geweldige sfeer die de plastic lens vastlegt.
  • Horizon Perfekt. Voor de geweldige panoramafoto’s.
  • Olympus XA. Vanwege de mooie lens en de automatische belichting die het zo goed doet in moeilijk licht.
Horizon Perfekt

Horizon Perfekt, minder groot en zwaar als de Widelux, en neemt toch erg fraaie panorama’s.

Sunset strip in de Horizon

Wittenberg, Horizon Perfekt met Lomography Sunset Strip 100 film.