Boek: Ons kent ons

baardmuts

Verder dan dit gaan mijn verkleedpartijen zelden. Fuji Finepix 200.

Bladerend door Ons kent ons werd ik overvallen door nostalgie. Koot en Bie! Keek op de Week! Een wekelijks vast punt tijdens zowat mijn hele middelbareschooltijd. Terugkijkend valt op hoeveel typetjes van Van Kooten en De Bie absolute klassiekers zijn geworden. Dr. Clavan is inmiddels de term geworden voor de inhoudsloze deskundoloog, Jacobse en van Esd zijn de archetypische vrije jongens. Het hele boek is een groot oja-moment: de Positivo’s, de Vieze Man, Frank van der Putten (“Met mijn moeder.”)… Heerlijk.

De foto´s zijn van zichzelf niet heel bijzonder – niet dat ze slecht zijn, integendeel, maar de aandacht gaat helemaal uit naar het onderwerp, zonder verdere esthetiek. Met andere woorden, het is niet zozeer een boek met de foto’s van Roel Bazen, maar een boek met de types van Van Kooten en de Bie. En misschien ook een beetje met het werk van Arjen van der Grijn, de grimeur die zo creatief is geweest met pruiken en gebitten en die dan ook volkomen terecht achter in het boek bedankt wordt.

Met ogenschijnlijk niet veel meer dan wat brillen, baarden en kleding wordt een flinke stoet mafketels vormgegeven, die in al hun mafheid toch ook erg dicht tegen echte mensen aan zitten. Je moet soms wel drie keer kijken voor je ziet of het Van Kooten of De Bie is die hier is getransformeerd. Wat een gedateerde bril en een fout pak allemaal niet kunnen doen.

Een heerlijk bladerboek dat uitnodigt om de dvd-box weer eens uit de kast te trekken.

Ons kent ons – De types van Van Kooten en De Bie, de foto’s van Roel Bazen
De Harmonie, 1993
ISBN 978 906 169 391 8

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s