Regel 5

dichtbij

Diana Mini met Lomography Redscale XR 50-200 film.

Deel van de hele lomo-experience is een manifest met tien regels die helpen bij het experimenteren en lol hebben met fotografie.

Rule #5: Approach the object of your lomographic desire as close as possible.

Tamelijk knullig vertaald als ‘Schiet je onderwerpen van heel dichtbij’. De Engelse variant is toch wat bloemrijker: nader het object van je lomografische verlangen zo dicht mogelijk. Een variant op de bekende uitspraak van Robert CapaIf your photographs aren’t good enough, you’re not close enough. Hij wist waarover hij het had, want zijn oorlogsfoto’s zijn genomen vanuit het hert van de actie. Uiteindelijk kwam hij wat te dichtbij, stapte op een landmijn, en overleed. Zo dichtbij hoeft voor mij dan ook weer niet, maar hij had wel een punt. Overzicht is mooi, maar echt contact met het onderwerp krijg je vaak pas als je dichterbij bent.

Niet dat ik daar nu zo goed in ben. Ja, macro’s en close-ups, die zijn makkelijk. Close-upfiltertje voor de lens, lekker inzoomen, en daar komen de bloemetjes en de bijtjes goed in beeld. Maar de uitdaging ligt natuurlijk in de straatfotografie, de portretten, de documentaire fotografie. Genres waarin ik niet zo goed ben, omdat ik niet durf. Terwijl juist hier geldt: hoe dichterbij je bent, hoe beter je foto’s. Iets waar ik aan moet werken dus.

Ook bij voor mij eenvoudigere genres zoals reisfotografie en natuurfotografie komt deze regel trouwens goed van pas. De verleiding is vaak groot om alleen maar weidse landschappen, grote stadspanorama’s en dergelijke te nemen. Terwijl een fotoboek of -reportage er juist wel van opknapt als er wat afwisseling in zit, dus ook af en toe een veelzeggend detail ertussen.

detail

Praktica MRL3 met Photo Porst Chrome X 100 film.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s