Rode sneeuw

Ermelo

Holga CFN en Lomography Redscale 100.

Na alweer een rondje hardcore winterfoto’s maken, heb ik denk ik mijn favoriete combo gevonden: sneew en redscale. Natuurlijk zijn de zachte pastels van diafilm en de bleke pracht van zwart-witfilm in de sneeuw niet te versmaden, maar redscale, dat geeft toch wel net dat beetje extra.

Lyngen

Diana Mini met Lomography Redscale XR 50-200 film.

Het grootste voordeel is wel dat redscale bijna niet te overbelichten valt. Onderbelichten gaat dan wel weer prima, maar in de sneeuw, vooral bij helder, zonnig weer, is overbelichting toch het grote gevaar. Omdat de film zelf als het ware zijn eigen filter is (vandaar de rode kleur ook natuurlijk) hoef je je over het felle licht geen zorgen te maken. Dat is mooi, want het fantastische licht vol glinsters en zo zorgt ervoor dat ik bijna elke foto wel recht tegen de zon in wil maken. Normaal al snel een recept voor uitgebeten plaatjes, met redscale gewoon een stukje extra dramatiek in de lucht. Ook holga- en dianarama’s en microclicks doen het goed in redscale, waar ze normaliter toch ook erg gevoelig voor overbelichting zijn.

Ermelo

Microclicks met de Holga en Lomography Redscale 100.

Niet specifiek sneeuwgerelateerd, maar een leuke bijkomstigheid: schiet je niet pal tegen de zon in, en is er juist wat bewolking, dan werkt de redscale als een roodfilter bij zwart-witfilm: dramatische wolkenluchten. De apocalyps kan elk moment uitbreken.

Hoewel al die dramatische bloedrode sneeuw er wel gaaf uitziet, is het aardige van redscale juist ook dat de kleur enorm kan verschillen binnen één rolletje, afhankelijk van de hoeveelheid licht die erop valt. Kort gezegd: hoe meer licht, hoe meer de foto richting sepia gaat. Ik heb dus een fraaie serie vrij gelijkvormige sneeuwlandschapjes, maar dankzij de verschillende hoeveelheden licht variëren ze enorm in kleurtoon. Van donkerrood tot bijna groen aan toe.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Ik houd hem er maar in dus, de redscale in de sneeuw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s