Regel 6

Noorwegen

Typisch geval don’t think just shoot. Ik zag geen hol door de beslagen zoeker, en deed dus maar wat. Waterdichte toycamera met redscale van Fuji Superia

Deel van de hele lomo-experience is een manifest met tien regels die helpen bij het experimenteren en lol hebben met fotografie.

Rule #6 Don’t think.

Niet denken, gewoon schieten. Een regel naar mijn hart. Hij gaat uitstekend samen met nummer 7, wees snel. Soms kun je een situatie doodanalyseren – zal ik wel, zal ik niet, toch wel leuk, nou ja laat maar – en is het moment voorbij. Dan heb je spijt dat je niet gewoon meteen hebt afgedrukt. Als je er lekker op los schiet, zul je regelmatig verrast worden door je foto’s: je deed maar wat, maar het is zowaar een pareltje!

Toch valt er ook best wat op af te dingen. Film is duur tegenwoordig, en als je zomaar wat in de rondte knipt, ben je een dief van je eigen portemonnee. Zeker bij 120-film. Ook zou je kunnen zeggen dat hij het beste werkt als er al wel wat denkwerk aan vooraf is gegaan. Als je de regels zo goed kent dat je ze zonder na te denken kunt toepassen. Zoals Picasso eerst traditionele goed lijkende portretjes schilderde voor hij de regels losliet en steeds abstracter werd. Goed, de vergelijking loopt misschien wat mank, maar je vat hem wel. Er zit ook echt wel wat in. Oefening baart kunst, en hoe meer foto’s je maakt, hoe meer gevoel je krijgt voor wat werkt en wat niet. Tot je inderdaad niet meer na hoeft te denken voor je geweldige foto’s neemt.

Maar misschien denk ik er wel gewoon te diep over na.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.