Boek: Century

Wall Street, New York

Deze foto heeft niets met het besproken boek te maken, maar toont in elk geval een historisch figuur (George Washington). Yashica-D met Fuji NPH 400 film.

Dit boek is ooit achtergelaten door een vriend als dank voor een paar nachtjes onderdak op mijn bank. In 1999 is het verschenen als koffietafelboek op groot formaat, en voor de arme sloebers is er een editie op klein formaat (ongeveer 15 x 15 cm) uitgegeven. Die heb ik uiteraard, in een iets bijgewerkte versie uit 2002.

Het is een lekker baksteentje met foto’s van 1899 tot 2001 (in mijn editie dan), van een koppel Parijse straatmuzikanten tot George Bush die het bericht van 9/11 krijgt. Een eeuw in foto’s vastgelegd dus. Hoewel het een fijn bladerboek is, ligt de nadruk duidelijk eerder op de geschiedenis dan op de fotografie an sich. Vooral veel oorlogen en rampspoed dus, want in geschiedenisboeken is goed nieuws vaak geen nieuws (al is goed nieuws als je de foto’s zo bekijkt in het echte leven wel degelijk nieuws). Begrijpelijk, maar ook een tikje eentonig, alweer een verwoeste stad, speechende politicus of bloedend lijk. Stuk voor stuk indrukwekkende beelden, maar alles bij elkaar in meer dan 1200 pagina’s raak je er wat murw van. Gelukkig staan er hier en daar toch ook wel mooie human interest foto’s in, zoals de dikke Parijse dames van William Klein uit 1990, of het portret uit 1911 van Harriet Quimby, de eerste vrouwelijke piloot, met supercoole puntige vliegbril.

Alles bij elkaar dus meer een geschiedenisboek dan een fotoboek. Het is wel mooi, en er staan veel oprecht aangrijpende beelden in, maar die raken mij meestal meer om het verhaal dat erachter zit (bij elke foto zit een uitleg van het wat en hoe en waarom) dan om de foto zelf. Dat is wel precies wat goede documentaire of journalistieke fotografie hoort te doen, maar op de een of andere manier weet het me hier net wat minder te raken. Enerzijds omdat de geschiedenis van de afgelopen eeuw zo bekend is, en zelden weet te verrassen (althans in dit boek, dat vooral de grote, bekende gebeurtenissen toont), en anderzijds misschien ook wel door het kleine formaat dat de foto’s niet altijd optimaal laat uitkomen.

Toch, een gegeven paard moet je niet in de bek kijken, en zolang je maar af en toe wat bladert, en niet het hele boek van A tot Z gaat doorlezen valt er een hoop te genieten in Century.

Century, red. Bruce Bernard
1999, Phaidon
ISBN 9780714842790

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s