Bloemen net wat anders

Zo in het voorjaar schiet je je natuurlijk een ongeluk aan de bloemenfoto’s. Eindelijk weer eens wat kleur na de magere wintermaanden! Foto! En nog een, en nog zeventien… Maar als je al helemaal omkomt in de haarscherpe superdeluxe bloemenplaatjes, kun je ook eens wat anders proberen.

1. Pinhole bloemen

April is pinhole maand. Nou ja, dag. Maar dat wil niet zeggen dat je alleen tot april moet beperken met pinholefoto’s. Pilholefotografie en bloemen zijn een uitstekende combi. Een bloem loopt niet weg ten slotte, en is dus een veel geschikter lente-pinholeonderwep dan pak hem beet een springerig lammetje. Daarbij heeft een pinholefoto heeft een enorme scherptediepte, van voor to achter. Concreet wil dat zeggen dat ook de bloem pal voor de camera haarscherp zal zijn. Geen gedoe met macrolenzen en dergelijke, gewoon de camera vlakbij de bloem en daar is je close-up.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Het is daarbij wel handig als je een statief hebt, of een stevige boomstam of bloempot of iets dergelijks om e camera op te zetten. Die lange belichtingstijden van pinholefoto’s (1 tot 3 seconden bij zonnig weer, 3 tot 6 bij bewolking, langer in de ochtend- of avondschemering) zorgen anders zeker voor bewegingsonscherpte.

Magnolia

Onscherpe magnolia met de Holga 135 PC en Lomography CN 100.

2. Zwart-witbloemen

Het eerste waar je bij bloemen aan denkt is waarschijnlijk kleur. Maar een gave bloemenfoto heeft niet per se in kleur te zijn. In zwart-wit kun je focussen op de vormen en textuur van je onderwerp. Dan zie je al snel dat bloemen meer zijn dan alleen een mooi kleurtje. In close-up komen de tekeningen en vaatjes in een bloem mooi te voorschijn. Ga je een stapje achteruit, dan kun je grafische composities maken van donker en licht.

Het is ook een mooi moment om die kleurfilters eens uit te proberen. Hoe zien de bloemen eruit met verschillende kleuren filter? Wordt de doortekening in de blaadjes anders? Het contrast tussen voor en achtergrond?

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

3. Bevrijd je lens

Bloemen zijn ook een uitstekend onderwerp om freelensing uit te proberen. Schroef je lens van de camerabody, draai het diafragma zo ver mogelijk open, houd de lens los voor de camera, en  kantel hem voorzichtig een beetje. Je ziet in de zoeker het scherptepunt verschuiven naarmate je verder kantelt, of van links naar rechts of van boven naar beneden. Het dromerige, iets wazige resultaat werkt heel goed bij bloemen.

Hoe groter de afstand tussen camera en lens, hoe dichter he bij het onderwerp kunt komen, dus ook dit is een uitstekende manier om zonder extra hulpstukken macrofoto’s te nemen. Pas wel op dat je een snelle sluitertijd gebruikt, want de opening tussen camera en lens laat natuurlijk een hoop extra licht naar binnen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s