Aanwinst: Olympus OM-1

Olympus OM-1

Olympus OM-1 vastgelegd met de Yashica 109 en Lomography CN 400 film.

Afgelopen Koninginnedag – pardon, Koningsdag – zijn we weer eens ouderwets ’s ochtends vroeg over de vrijmarkt gelopen. Niet in Amsterdam (en oke, zo heel vroeg was het ook weer niet), maar gewoon thuis in Amersfoort. Man des huizes was al snel helemaal in zijn sas met twee fraaie globes van Mars en van de maan, en zelf was ik er tevreden met deze Olympus OM-1.

Ik ben een liefhebber van Olympus-camera’s, vooral de Trip 35 en de XA scoren hoog in mijn persoonlijke camera top tien. Een Olympus-refelx had ik nog niet, en deze zag er prima uit. De verkoper had een hele zooi camera’s, maar leek eerder een slimme marktplaatshandelaar dan een verzamelaar. Maakt verder niets uit, hij vroeg er een tientje voor, en dat had er wel voor over.

Voor een spiegelreflexcamera is de Olympus OM-1 verrassend licht en slank gebouwd. Toch is het wel degelijk degelijk stevig metaal en voelt hij bepaald niet flodderig of kwetsbaar aan. Internet leerde mij dat hij van 1072 tot 1988 is gemaakt, met alle gebruikelijke toeters en bellen (Google zelf maar voor de specificaties als je dat boeit). Destijds was het de compactste en lichtste systeemcamera in de handel.

In theorie zit er een lichtmeter in, maar bij gebrek aan batterijen heb ik hem zo maar uitgetest. Dat viel niks tegen. Zelfs met tien jaar oude film (drie rolletjes voor vijftig cent, koopje) produceert hij prima foto’s. Pluspuntje: mijn close-upfilters passen ook op deze lens. Bovendien zorgt het terugspoelknopje voor op de camera het supermakkelijk om dubbele belichtingen te maken. Een welbestede tien euro!

Tulpen

Olympus OM-1 met in 2005 verlopen Kruidvat CN 200 film.

Rijtuigenloods

Dubbele belichting met de Olympus OM-1 en in 2005 verlopen Kruidvat CN 200 film.

 

Advertenties

Een gedachte over “Aanwinst: Olympus OM-1

  1. Pingback: Top 5 must have camera’s | Praatjes bij plaatjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.