You spin me round – Lomography Spinner 360

Duitsland met de Spinner 360 en Lomography X-pro Slide 200.

Duitsland met de Spinner 360 en Lomography X-pro Slide 200.

De Spinner 360 is een totale gimmick-camera, een one-trick pony, maar wel een waarvan ik meteen toen ik de foto’s die ermee gemaakt kunnen worden zag heel hebberig werd. Hij maakt dan ook fantastische 360° panoramafoto’s, en nog met belichte sprockets ook. Leuk voor weidse landschappen en groepsportretten.

en Lomography X-Pro Slide 200.

Spinner 360 en Lomography X-Pro Slide 200.

De Spinner is een is een zogenaamde slit scan camera, die in zijn geheel ronddraait op een handvat. Hij heeft een horizonale beeldhoek van 360° en een verticale beeldhoek van 66° Er passen ongeveer 9 foto’s op een rolletje. Sluitertijden: ongeveer 1/125 tot 1/250, je kunt deze sluitertijd handmatig vertragen. Diafragma: f/8 (bewolkt) en f/16 (zonnig). Bovenop zit een waterpas waarvan me het nut tot nu toe is ontgaan.

Schotland met de Spinner 360 en Kodak T-Max 400.

Schotland met de Spinner 360 en Kodak T-Max 400.

Het is een heerlijke camera. Het draaiende geval is al leuk, en de foto’s die hij produceert zijn ook geweldig. Je kunt gewone horizontale panorama´s maken, maar ook de verticale panorama’s zijn grappig. Hij doet het goed in kleur en zwart wit, redscale valt wat donker uit. Je neemt een foto door aan het koordje te trekken, maar je kunt de camera ook handmatig ronddraaien. Handmatig is handig binnen, want de automaat gaat te snel om binnen goede foto’s te maken, die worden dan onderbelicht. Met de hand kun je het veel trager doen, en dus meer licht op je foto krijgen.

Zelfportret met de Spinner 360 en HEMA CN 400 fi

Zelfportret met de Spinner 360 en HEMA CN 400

Een paar minpuntjes:

  • Je staat meestal ook zelf op de foto (tenzij je hem boven je hoofd houdt of zo), en dat kan wat confronterend werken als blijkt dat je nogal lullige gezichten trekt bij het fotograferen…
  • Het is een allejezus onhandig ding om in een tas te stoppen, en ook al niet echt geschikt om aan een camerariem te hangen. Je moet er dus wel wat voor over hebben om hem mee op vakantie te nemen.
  • Bij koud weer wordt de rubberen aandrijfriem stijf en draait de camera niet of nauwelijks. Je kan die riem eraf halen en in je warme broekzak bewaren tot je een foto neemt, maar het is wel een beetje gepiel om die ring op de camera te doen, dus heel handig is het niet. Een zomercamera dus.
Ermelo met de Spinner 360 en Lomography X-Pro Slide 200

Ermelo met de Spinner 360 en Lomography X-Pro Slide 200

Maar dit is allemaal wel te overzien. Regelmatig neem ik het ongemak van de lompe vorm voor lief en neem ik hem mee op pad. De enorme panorama’s met vrolijk golvende horizon (omdat ik hem nooit helemaal horizontaal houd) maken het altijd weer de moeite waard.

Collega's vastgelegd met de Spinner 360 en HEMA CN 400.

Collega’s vastgelegd met de Spinner 360 en HEMA CN 400.

Advertenties

Een gedachte over “You spin me round – Lomography Spinner 360

  1. Pingback: Top 5 Plastic Fantastic | Praatjes bij plaatjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.