Gevonden levens

Edixa Tele Flash 200 met Scotch 3M color print HR 100

Iemands auto. Edixa Tele Flash 200 met Scotch 3M color print HR 100.

Een van de leukere dingen van kringloopcamera’s is dat er nog wel eens een oud rolletje in de camera blijkt te zitten. Soms zie je die al door een venstertje in de camera, soms zie je het pas als je de camera open maakt. Oe! Snel dichtklappen en hopen dat er niet te veel licht bij is gekomen.

Fuji DL-160 Tele kruidvat 200.

Iemands kat. Fuji DL-160 Tele met Kruidvat CN 200.

Zo’n gevonden rolletje is altijd leuk, en soms zelfs expliciet de reden om een verder nogal suffe camera toch maar aan te schaffen. Gratis film is natuurlijk mooi, maar leuker nog is als ze al deels of helemaal zijn volgeschoten door de vorige eigenaar van de camera. Nou zijn die kringloopfoto’s zelden zo spectaculair als de vondsten waarover je af en toe in de krant leest: jarenlang ingevroren negatieven van een oude zuidpoolexpeditie, of verloren gewaande beelden van een lang voorbije oorlog. De foto’s die ik vind zijn meestal maar alledaagse plaatjes, van familiefeestjes, huisdieren of interieurs.

Instamatic 33 met Konica CN 200.

Iemands oma. Instamatic 33 met Konica CN 200.

Toch geniet ik er altijd weer van. Het zijn voyeuristische inkijkjes in andermans leven, stiekem, maar toch ook weer niet, want eerlijk gekocht. Mooi zijn de foto’s zelden, wel roepen ze de nodige vragen op. Zou de oude vrouw op de foto nog leven? Waar staat of stond de stomerij die zo zorgvuldig van binnen en van buiten is vastgelgd? En waarom is die eigenlijk gefotografeerd? Was de fotograaf de trotse nieuwe eigenaar misschien? Waar zijn ze met die auto allemaal heen geweest? Was het hun eerste auto, een opknappertje? Het is heel verleidelijk om verhalen bij de foto’s te gaan verzinnen. (Erik Kessels en Christine Otten hebben zo nog eens een heel boekenweekessay volgefantaseerd bij een gevonden fotoalbum). Wat is bijvoorbeeld het verhaal bij het rolletje vol huwelijksfoto’s? Hoe zijn die in ’s hemelsnaam ooit met camera en al in de kringloopwinkel beland? Vragen, vragen…

Pentor Super TL met Kruidvat CN 100.

Iemands bruiloft. Over dit rolletje had ik een tweede laag met kwallen, bloemen en sterrenstelsels heen geschoten. Pentor Super TL met Kruidvat CN 100.

Reden genoeg in elk geval, om zo’n gevonden rolletje te koesteren.

Fuji DL-160 Tele met Kruidvat CN 200.

Iemands naaiatelier. Fuji DL-160 Tele met Kruidvat CN 200.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.