Regel 10

Yashica D met Kodak Ektachrome 64T.

Yashica D met Kodak Ektachrome 64T.

Deel van de hele lomo-experience is een manifest met tien regels die helpen bij het experimenteren en lol hebben met fotografie.

#10 Don’t worry about any rules

Neem de regels niet al te serieus. Dit is een regel waar veel lomografen goed in zijn, zij het niet helemaal op de manier waarop hij bedoeld is. Hoewel de voorgaande regels vaak een ode aan de spontaniteit en het onverwachte resultaat zijn, zie je dat de meest gewaardeerde foto’s vaak behoorlijk doordacht zijn, en niet bepaald spontaan zijn. Dat geeft overigens niks, mooi is mooi natuurlijk.

Over het algemeen is het wel een goede regel, je niet al te druk maken om de regels bij het fotograferen. Er zijn een heleboel regeltjes en handigheidjes in de fotografie die allemaal heel erg zinnig zijn: compositieregels, belichtingsregels, noem maar op. Buitengewoon nuttige kennis, waarvan je foto’s ook echt beter worden. Alleen, als je de hele tijd alleen maar aan die regels aan het denken bent, kan de lol er wel een beetje vanaf gaan. Sterker nog, als je al te krampachtig aan regels hangt, worden je foto’s er volgens mij ook niet spannender van. Tot het moment dat je alle regels zo in je hoofd en handen hebt zitten dat je er niet eens meer over hoeft na te denken, is het op zijn tijd dus heel goed om gewoon de regels de regels te laten, en zomaar wat te doen. Of expres de regels te breken.

Al komt de regels breken dan wel weer het beste tot zijn recht als je toch wel weet wat die regels zijn. OP de een of andere manier lijkt het toch uit te maken of je een regel breekt omdat je hem niet kent, of omdat je hem bewust niet toepast. De truc is vooral om te weten wanneer het negeren van een regel werkt. Dat een mooie foto die daarvan het gevolg is dus geen toevalstreffer is. Dat bespaart je toch een hoop mislukte en saaie foto´s.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.