Amsterdam onbewolkt

Amersfoort van boven, Olympus Trip 35 met Lomography X-pro Chrome 100.

Amersfoort onbewolkt, Olympus Trip 35 met Lomography X-pro Chrome 100.

Amsterdam onbewolkt is ons huis eigenlijk niet binnengekomen als fotoboek, maar als soort van atlas, in de collectie van Man des Huizes. Toch is het natuurlijk gewoon een fotoboek, en een erg leuk ook. De foto’s en teksten zijn oorspronkelijk gepubliceerd in Het Parool, en daarna in een boek gebundeld. Het is een verzameling luchtfoto’s van Amsterdam. Vooral als je zoals ik jaren in Amsterdam hebt gewoond, is het heerlijk bladeren door het boek. Het is de overtreffende trap van een kerktoren beklimmen en kijken welke gebouwen en plaatsen je herkend. Kan je ons huis zien? (Ja!)

Er is ook een hoop te zien op de foto’s: details van grote gebouwen, vanuit een hoek die je normaal nooit kunt zien, daken en binnenplaatsen, repeterende vormen en gebouwen, zigzagende dakgoten, eindeloze series raampjes, bouwplaatsen (die inmiddels allemaal allang zijn volgebouwd, het boek verscheen in 2004)…

Je zou misschien zeggen dat je dit tegenwoordig allemaal ook op Google Earth kan bekijken, maar toch is dit anders. De foto’s zijn van betere kwaliteit, om maar wat te noemen. Niet van recht boven met een satelliet gemaakt, maar met vogelperspectief uit een vliegtuigje door een fotograaf met een goed oog voor wat mooi of boeiend is.

Een paar favorieten:

  • De oude kerk in detail. Normaal een wat suffige kerk, vind ik, ingeklemd tussen dicht eropstaande gevels en toeristen zover het oog rijkt. Van boven zie je opeens het enthousiast op en neer gaande dak.
  • De Dappermarkt en omgeving: een fantastisch mozaiek van blokjes, streepjes en vakjes. Het wordt bijna abstracte kunst.
  • Het verkeersknooppunt A10 bij de Nieuwe Meer, met over en onder elkaar langs kruisende wegen. Omdat ik toevallig net Trafic van Tati heb gezien.

Er zijn later nog veel meer boeken in deze serie verschenen. Nummer 2 hebben we ook nog, bij de rest vonden we het wel mooi geweest. Al zijn dat ongetwijfeld ook fijne bladerboeken.

 

Amsterdam onbewolkt
Foto’s Peter Elenbass, tekst Lambiek Berends

Uitgeverij Bas Lubberhuizen/Het Parool, 2004
ISBN 9789059370869

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s