Pring’s photographer’s miscellany

Pring's, vastegelegd met de Ricoh WG-4

Een fotografieboek met meer tekst dan foto’s. Dat klinkt een tikkeltje tegenstrijdig, maar in het geval van Pring’s photographer’s miscellany van Roger Pring  pakt het erg leuk uit. Het boekje is een verzameling leuke weetjes en brokjes kennis over fotografie. Vaktermen, historische feitjes, pioniers en curiosa worden in vagelijk alfabetische volgorde gegeven, doorspekt met aan fotografie gerelateerde citaten van uiteenlopende personen. (Een erg fijne van Abraham Lincoln: “There are no bad pictures; that’s just how your face looks sometimes.”)

Het is allemaal niet vreselijk diepgravend, en de helft van wat erin staat wist ik al wel, maar amusant is het zeker om te lezen over hoe je in diverse landen “cheese!” zegt, of over het ontstaan van Photoshop, solargraphy, de Petzval-lens, en nog veel meer. Om de zoveel pagina’s kom je toch wel weer iets tegen dat erom smeekt even gegoogled te worden om er meer over te weten te komen. Bijvoorbeeld over de drone avant la lettre de pigeon cam, of de kunstenaar Wafaa Bilal.

Bovendien is het boekje erg smakelijk vormgegeven. Cremekleurig papier, smaakvolle typografie, klassieke lijntekeningen, leeslintje, en onder het stijlvolle zwarte stofomslag (met een soort leerstructuur) een linnen bandje met patroon van klassieke camera’s. Je ziet het er wel aan af dat de auteur eigenlijk grafisch vormgever is. Ik houd daarvan.

Vooruit, nog eentje dan, van Ken Auletta: “Always point your finger at the chest of the person with whom you are being photographed. You will appear dynamic. And no photo editor can crop you from the picture.”

Pring’s Photographer’s Miscellany – Roger Pring
2011, Ilex Press
ISBN 9781901579431

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s