Retro-rood – Lomo redscale 50-200

Een van de makkelijkste special-effectfilms die je kunt gebruiken is redscale. Kost geen cent meer dan een rood rolletje, je hebt alleen een schaar, een stukje plakband en een donkere ruimte nodig. Trek in het dinker de film helemaal uit het rolletje, knip hem een paar centimeter van het hulsje af, daari hem om, plak hem weer vast, en spoel de hele boel weer naar binnen. Een kind kan de was doen. Maar mocht je toch geen zin hebben in gepiel, of je wil medium format redscale (die je ook zelf kunt maken, maar dat is wat meer gepruts, gaan we nu niet op in), dan kan je ook gewoon redscale film kopen. Bij Lomography.com, waar anders?

De Lomography Redscale 50-200 is speciaal ontworpen voor een variabele belichting. Belicht je hem als 50 iso, dan is het resultaat een fraaie sepiakleur, belicht je hem als 200 iso, dan gaat de kleur meer naar fel oranje. Of iets ertussenin natuurlijk. Persoonlijk vind ik hem het beste tot zijn recht komen in een camera met fatsoenlijke lens en handmatige instellingen. Ik zie dus liever de foto’s van de die ik nam met de Olympus XA, dan die met de Spinner en Diana Mini. Dat knallende oranje is best aardig, maar het leuke van deze film is nu juist de fijne retro-sepia look die je met wat overbelichting bereikt.

Die sepia look is lastiger te bereiken dan ik steeds weer denk. Maar dat komt misschien omdat ik hem hardnekkig in te simpele camera’s zonder veel instelmogelijkheden blijf stoppen.

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s