Rondje web: serieschieters

Het zal geen grote verrassing zijn, maar ik heb een zwak voor series. Zelfde locaties door de jaren heen, wc-potten over de hele wereld, dat werk. Check bijvoorbeeld de website van exactitudes, daar kan ik dus uren rondklikken en de setjes mensen bekijken, allemaal uniek en toch hetzelfde. Daarin ben ik natuurlijk niet de enige, en dankzij internet kan ik dan ook mijn hart ophalen aan de meest geweldige series. Een leuk subgenre is `personen maken dezelfde foto jaar na jaar´. Heerlijk vind ik het, van die series waarin je een persoon door de jaren heen ouder ziet worden, veranderen of juist niet. Een lokale klassieker in het genre zijn natuurlijk de kermisfoto’s van de Tilburgse Ria van Dijk, bekend geworden door Erik Kessels, die de foto’s bundelde in een helaas uitverkocht boekje.

Ook online zijn er fraaie series te vinden. Een kleine bloemlezing.

Annual Santa Photo Twee broers gaan elk jaar bij de Kerstman op schoot op de foto. Eerst de oudste nog alleen, dan met zijn tweeën, ook als slungelige pubers, en tegenwoordig als volwassen mannen met hun eigen kinderen erbij.

Voortuin Een bejaard echtpaar om de paar maanden in hun voortuin. Een kleine serie, maar wel ontroerend.

445 Portraits of a Man Een man nam vanaf de jaren ’30 tot in de jaren ’60 honderden foto’s van zichzelf in zo’n pasfotohokje. Nadat hij aanvankelijk een grote onbekende was, is men er inmiddels achter dat hij Franklyn Swantek heette en een fotozaak runde. Waarom hij nou precies de foto’s nam is nog steeds onbekend.

Dale Irby Deze leraar geneerde zich toen hij er de eerste keer achterkwam dat hij twee jaar achter elkaar precies hetzelfde aanhad op de schoolfoto. Maar opgestookt door zijn vrouw besloot hij het voor de gein het jaar erna weer te doen, en toen nog eens, en nog eens… 40 jaar lang.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s