Expo: De Vierkantigste Rechthoek

Belgenmonument, Horizon Perfekt met Kodak Portra 400vc.

Belgenmonument, ook ter herinnering aan de Belgische vluchtelingen in AMersfoort. Horizon Perfekt met Kodak Portra 400vc.

We gingen de museumjaarkaart nog maar eens gebruiken. Dit keer vlak om de hoek bij kunsthal Kade in Amersfoort. Daar is de tentoonstelling De Vierkantigste Rechthoek te zien, een dwarsdoorsnede van hedendaagse Belgische kunst, samengesteld door Tom Barman (die van Deus ja). Dit ter herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog, toen er een hoop Belgische vluchtelingen naar Amersfoort kwamen.

We waren mooi op tijd voor de gratis rondleiding. Die was weliswaar sympathiek, maar niet bijster diepgravend. Maar goed, gegeven paard en zo. Beetje jammer: het schilderij waarnaar de tentoonstelling was genoemd had men niet kunnen lenen. Nu hing er wel een fraai ander schilderij van dezelfde kunstenaar, Victor Servranckx, met de fraaie titel Koele weiden achter hete bakstenen gevels in zomerzon, Opus 13, maar een beetje knullig komt het wel over om je expositie te noemen naar iets wat er niet is. Of misschien was het symbolisch, dat kan ook.

Aan fotografie hingen er twee foto’s van Dirk Braeckman, met uitzichten uit hotelramen aan zee. Zwart-wit, strakke compositie, maar het deed me niet zo veel. Leuker vond ik de serie foto’s van Fabrice Samyn, van in straatmeubilair gekraste namen uit de serie All Saints. Samyn zocht een jaar lang zulke namen op, verguldde ze dan met bladgoud, en fotografeerde ze. Zo werden de namen van verder anonieme vandalen tot een soort heiligennamen. Mooi concept, dat er ook nog eens leuk uitziet aan de muur. Deze achtergrondinformatie vond ik overigens pas na intensief googelen, en niet in de rondleiding… Maar laat ik Kade het voordeel van de twijfel geven en aannemen dat ik een informatiebrochure bij de tentoonstelling over het hoofd heb gezien.

Laatste kunstwerk dat ik noem is een speelse, vervreemdende foto van Filip Dujardin, een intensief gephotoshopt stukje onmogelijke architectuur. Een soort betonnen huis waar een met gras begroeide heuvel in lijkt te wonen. Een foto uit een geweldige serie van fictieve architectuur.

Al met al heb ik toch weer een paar aangename uurtjes beleefd, en ook nog wat nieuwe kunstenaars ontdekt om me eens in te verdiepen (want er waren behalve foto’s natuurlijk nog wel wat meer fraaie kunstwerken te zien).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s