Boek: FOAM Magazine #37 – William Klein

`Lomography Colorsplash met Lomography CN 400 film.

Ik ben echt heel slecht in straatfotografie. Beter dan deze vrij sneue poging wordt het niet. `Lomography Colorsplash met Lomography CN 400 film.

Strikt genomen is dit geen boek maar een nummer van een tijdschrift. Maar met ruim 200 pagina’s vol foto’s van één fotograaf classificeert het wel als boek vind ik. Uitgegeven eind 2013 of begin 2014 (ik weet het niet meer, ik ik vind het nergens terug in colofon of op website) naar aanleiding van een tentoonstelling in het Foam geeft het een mooi overzicht van het werk van Klein, van 1950 tot en met 2013. Voorwaar een eerbiedwaardige carrière. Al is eerbiedwaardig misschien niet helemaal het goede woord voor de brutale straatfoto’s waarmee Klein bekend is geworden (de foto van het joch dat met een verwrongen gezicht een (speelgoed?) pistool recht op de lens richt bijvoorbeeld). Het leven spat van de foto’s af. En het blijft niet bij straatfoto’s. Klein maakte modereportages, en fotografeerde in Parijs, Moskou, Tokio, en nog veel meer plaatsen. Ook maakte hij abstracte foto’s, en besteedde hij een paar decennia aan het maken van films.Allemaal terug te vinden in dit boek.

Wat de meeste van zijn foto’s met elkaar gemeen hebben, is dat ze behoorlijk in your face zijn. Klein zit met zijn lens zowat bovenop de mensen en de actie, en de kijker dus ook. Zelf vind ik het vooral mooi hoe hij hier en daar speelt met onscherpte. Zo gebruikt hij af en toe bewegingsonscherpte, waardoor de foto’s nog meer dynamiek krijgen, bijvoorbeeld bij de achter-de-schermenfoto van een modeding, waar de hectiek van het moment goed zichtbaar is. Ook zijn er verschillende foto’s waarbij een gezicht op de voorgrond groot en onscherp in beeld is, soms recht in de lens kijkend. Alsof je er zelf tussen staat en langs iemand heen moet kijken om de actie te zien.

Ook fijn: de serie met contactafdrukken die met verf zijn bewerkt. Niet alleen grafisch mooi, maar ook een boeiend inkijkje in wat er tijdens het fotograferen direct voor en na die bekend geworden foto’s kwam, of je het ziet, waarom de ene wel en de andere niet werd gekozen voor publicatie.

Nou ja, ik kan alles wel gaan bespreken, maar je kan het ook zelf bekijken: het nummer is nog gewoon te krijgen op de website van Foam.

FOAM Magazine #37 William Klein, 2014

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.