Fotografische voornemens

Weer een jaar voorbij. Tijd om te kijken wat er terecht is gekomen van de goede voornemens voor het afgelopen jaar.

 1. IR film. Al jaren ligt in min koelkast een rolletje zwart-wit infraroodfilm te verpieteren. Het zal inmiddels al wel lang en breed verlopen zijn, dus het wordt tijd dat ik dat eens volschiet. Dan zal ik wel eerst eens het geld moeten ophoesten voor een infraroodfilter (en die kennen zijn duur). Ook het laatste rolletje Aerochrome moet er maar eens aan geloven.

  Nope. De film ligt er nog, en dat filter heb ik nog steeds niet.
 2. Ook wordt het tijd om mee eens te verdiepen in verschillende filters. Ik probeerde laatst een geel filter uit bij een zwart-wit rolletje, en zowaar, het had nog effect ook! Blijken al die fotografieboeken nog gelijk te hebben ook.  Dan moet ik ook de andere kleurtjes die ik in de la heb liggen maar eens uitproberen.

  Meh, ook al niet gelukt. Dat schiet lekker op zo.
 3. Ik heb een hele zwik lenzen waar ik eigenlijk nooit wat mee doe. Dat gaan we ook veranderen. 2014 wordt het jaar van het gebruiken van oude troep die ik nog heb liggen in plaats van nieuwe troep.
  De maan met een supertlelens en de Praktica MTL3 en Lomography CN 400

  De maan met een supertlelens en de Praktica MTL3 en Lomography CN 400

  Kijk, nu komen we er een beetje in. Ik heb zowaar een paar lenzen gebruikt. De supertelelens bleek heel aardig in staat om mooie plaatjes van de volle maan te schieten. Helemaal niet slecht, vooral als je bedenkt dat het ding loodzwaar is en ik geen statief heb. Een tentzak op de vensterbank bleek ook vrij aardig te werken. De groothoeklens die ik ook gebruikte was minder succesvol. Ik weet niet of het aan mijn gebrekkige fotografie ligt, of dat de lens gewoon niet zo goed is, maar de foto’s wilden niet echt scherp worden. Het scherptepunt lijkt ook niet helemaal in het midden te liggen. Ondanks dit wisselende resultaat spoort het me toch aan om ook komend jaar wat meer lenzen te proberen. Misschien dat ik met de Yashica-lenzen in mijn bezit meer succes heb dan met de Praktica-lenzen.

  Dubieuze groothoeklens met de Praktica MTL3 en Lomography CN 400

  Dubieuze groothoeklens met de Praktica MTL3 en Lomography CN 400

 4. Komen we aan bij de concrete foto’s die ik wil maken. Zoals de long exposure van een waterval, zo-een met ietwat kitscherig soft focus water. Omdat ik in theorie weet hoe het moet, maar het nog nooit gedaan heb.

  Nope. Ik heb het wel geprobeerd, maar vervolgens het ontwikkelen van de film verprutst. Hij was vast prachtig, maar ik zal het nooit weten.
 5. Gerelateerd: de long exposure van verkeer ‘s nachts. Met strepen van licht waar auto’s voorbijreden. Liefst ook nog met splitser dubbel belicht, al is dat misschien wat hoog gegrepen nog.

  Nope. Het vergt tot nu toe net te veel toewijding om ’s avonds als het eenmaal donker is op de fiets te stappen en naar een geschikt viaduct te rijden (die zijn er in mijn woonbuurt nou eenmaal niet echt).
 6. Het eerste pakje Impossible instantfilm is bijna vol, dus tijd om over het volgende setje na te denken.  Zwart-wit lijkt mee wel wat.

  Ja! Gelukkig, een voornemen dat ondubbelzinnig wel is gelukt. Inmiddels heb ik zowaar drie instant-camera´s in gebruik. Leuk speelgoed.Muurhuizen met Polaroid 640 en Impossible PX Silver Shade film.
 7. Experimenteren is ook altijd leuk. Dit jaar ga ik aan de slag met maskers in de camera. Minstens drie verschillende, en tot eruit komt waar ik op hoop. Wat dat is? Een Coole, onverwachte foto natuurlijk.

  Ja, ik heb er een paar rolletjes mee gespeeld. Het is geinig, maar niet iets voor elke dag. Je zit altijd meteen voor een heel rolletje aan zo’n filter vast, dat is een beetje jammer. Maar een custom filter voor een speciale gelegenheid is dan wel weer leuk.

  Masker in de Agfa Isomat Rapid met Lomography CN 400

  Masker in de Agfa Isomat Rapid met Lomography CN 400

 8. Ik wil mee er ook eindelijk eens tot zetten om een mini-lichtboxje te maken voor close-upfoto’s. Zo’n ding is makkelijk zat te maken van een kartonnen doos met wat wit papier, en je kunt er mooi belichte close-upjes mee maken.

  Nee, weer niet gelukt.
 9. Een nogal ambitieus voornemen: een 365-project. Elke dag een foto maken, liefst nog een mooie ook. Ik probeerde het en paar jaar geleden al eens, maar toen strandde ik na een paar weken. Ik heb nu een inspiratielijstje gedownload waarmee ik hopelijk elke dag wel wat moois kan maken, ook als ik zelf eens niet zo veel inspiratie heb.

  Ja, dat is redelijk gelukt. Niet elke dag heeft een foto opgeleverd, maar toch wel de meeste. Maar om nu te zeggen dat het me ontzettend heeft geinspireerd en vooruitgeholpen, neu. Ach ja.

  Een van de (bijna) 365 dagfoto's; Holga 120 CFN met Lomography X-Pro Slide 200

  Een van de (bijna) 365 dagfoto’s; Holga 120 CFN met Lomography X-Pro Slide 200

Al met al een matig gelukt jaar, qua voornemens. Niet dat ik niet van alles heb geleerd en geëxperimenteerd, alleen niet de dingen die op deze lijst stonden. Eens kijken of dat komend jaar beter lukt. De nieuwe voornemens:

1. Toch maar weer eens caffenol proberen. De laatste paar keer dat ik het probeerde ging het falikant mis. Ik kan maar niet bedenken waarom, dus ik moet het maar gewoon opnieuw proberen tot ik het doorheb.

2. Ook dit jaar: een IR-filter kopen en die IR-film eindelijk gebruiken.

3. Jaja, ook die filters maar weer op de lijst.

4. Lomography verkoopt tegenwoordig erg fraaie pinhole camera’s van Ondu, waaronder een 4×5-variant. Nu heb ik in mijn kast met fotorommel ook een paar filmhouders voor 4×5 film liggen… Misschien moet ik na de 35, 120, 110 en instant ook eens aan de 4×5.

5. Meer solargraphs op nieuwe locaties. Mijn eigen dak heb ik nu wel gezien, maar ik zou ook bij ouders en schoonouders wat kunnen installeren, en op het dak van kantoor zou ook moeten lukken.

6. Welja, de softe waterval en de nachtverkeer-foto’s houden we ook op de lijst.

7. Een saaie, maar nuttige: beter worden in de dingen die ik al eerder deed: eten fotograferen, freelensing, EBS, cyanotypes, fotografie in het algemeen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.