Freelensing

Een van de leukere fotografie-experimenten vind ik freelensing. Het principe van freelensing is heel simpel: neem een spiegelreflexcamera, schroef de lens eraf, houd de lens los voor de camera en neem een foto. Het resultaat is een selectieve focus en een dromerige look.

Minolta XG-1 met Fuji Superia 200

Minolta XG-1 met Fuji Superia 200

Veel meer dan dit is het niet:

  • Neem een spiegelreflex en schroef de lens eraf.
  • Houd de lens in je hand tegen de camera aan.
  • Kantel de lens een klein beetje en zie de focus verschuiven in de zoeker.
  • Neem een foto.
Minolta XG-1 met Kodak Gold 200

Minolta XG-1 met Kodak Gold 200

In het ideale geval is het resultaat een uitgesproken tilt-shift look (maar dan zonder de belachelijk dure lens), of een fraaie macrofoto, of allebei.

Uiteraard is de praktijk iets weerbarstiger, al was het maar omdat het wel wat oefening vergt voor je met de camera in je ene hand en de lens in de andere hand kunt scherpstellen en afdrukken, zonder te veel te bewegen. De zware Praktica die ik de eerste keer gebruikte was misschien niet de beste camerakeus…

Het valt niet mee om de focus precies te krijgen waar je hem hebben wil. Beelden met veel dieptewerking werken daarom het best, dan is er allicht wel iets scherp. Ik heb me uitgeleefd op de bloemen in de tuin, en dat leverde heel aardige, prachtig softe plaatjes op. Ik zette daarvoor het diafragma helemaal open, de focusring op zo close mogelijk, en een snelle sluitertijd om te compenseren voor het extra licht dat tussen lens en camerabody door komt als je de lens los hebt.

Minolta XG-1 met Kodak Gold 200

Minolta XG-1 met Kodak Gold 200

Om de tilt-shiftlook te krijgen kantel je de lens een beetje. Precies zoals een tilt-shiftlens doet dus, maar dan met gratis kans op lichtlekken en overbelichting.

Voor een macrofoto beweeg je de lens iets verder van de camera af. Pas weer op voor overbelichting, een snelle sluitertijd is aan te raden (1/250 en sneller). Beweeg ook niet al te ver van de body af, want dan komt de rand van de lens in beeld. Een beetje vignettering is leuk, maar je kunt het overdrijven.

Minolta XG-1 met Kodak Gold 200

Minolta XG-1 met Kodak Gold 200

Echt helemaal haarscherp werden mijn foto’s nooit, maar ik ben wel te spreken over het dromerige effect.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s