Serie: Dianarama

Een van mijn favoriete trucjes met de Diana Mini is het dianarama. Weet je nog hoe je voor de digitale camera en Photoshop een panoramafoto maakte met je doorsnee camera? Een rijtje foto’s van links naar rechts, die je dan in het fotoboek netjes half overlappend inplakte. In de Diana Mini kun je dit al in de camera doen, door niet helemaal door te spoelen voor je een volgende foto neemt. Het is alleen een beetje gokken hoe veel je door moet spoelen, en hoe ver je moet opschuiven in je compositie. Je kunt je panorama zo kort of zo lang maken als je wilt: twee klikken, of twintig, net zo veel als je er denkt nodig te hebben om het uitzicht vast te leggen. Je moet er alleen aan denken dat je van rechts naar links beweegt, anders is je panorama geklutst.

Het resultaat is een onwerkelijk uitgerekt landschap, zo weids als het op een normale foto nooit wordt, ook al voelde het wel zo. Het is misschien niet helemaal de objectieve werkelijkheid die op de foto staat, maar het past vaak wel perfect bij hoe ik het landschap ervoer. Extra bonus als je dezelfde persoon meerdere keren vastlegt, en zo niet alleen de ruimte, maar ook de tijd vastlegt.

Waar ik vroeger mijn best deed om het landschap precies zo op het rijtje foto’s te krijgen als het er in werkelijkheid uitzag, zit bij het dianarama de charme juist in het creëren van mythische vergezichten. Bergen verdubbelen zich, extra eilandjes doemen op uit zee. Het resultaat is altijd weer een verrassing.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

(Je kunt dit natuurlijk ook met andere camera’s doen, zoals een grote Diana, een Holga, Agfa Clack, noem maar op. Zolang er maar geen beveilging opzit waardoor je niet af kan drukken als je nog niet helemaal hebt doorgespoeld. En je er aan denkt dat je de goede kant op gaat: beweeg altijd in re richting van het volle rolletje. Toch doe ik dit het liefste met mijn mini, omdat daar zo lekker veel foto’s op een rolletje passen, en je dus ook als je een paar panorama’s hebt gemaakt nog genoeg gewone foto’s kan maken. Wel zo prettig voor de portemonnee.)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.