Thuisafdrukken: chlorofylafdruk

Druivenblad, origineel gemaakt met Diana Mini

Druivenblad, origineel gemaakt met Diana Mini

Al die ingescande foto’s zijn natuurlijk mooi, maar een afdrukje voor aan de muur of in een album is ook leuk op zijn tijd. Een relatief simpele manier om bijzondere afdrukken te maken is wat ik de chlorofylafdruk heb gedoopt.

Het ingewikkeldste dat je nodig hebt is een transparant positief, en dat is niet heel ingewikkeld. Neem een zwartwitfoto (een kleurenfoto kan ook maar die kleuren zie je in de afdruk toch niet terug) en print hem uit op een transparant. Zo een die je vroeger op een overheadprojector legde, en die zowaar nog steeds te krijgen zijn, gewoon bij de V&D. Let op dat je een foto met voldoende contrast neemt, deze printmethode is er niet een van de subtiele grijstinten, maar van de stevige lijnen.

Pluk nu een blad van een struik of boom (mijn favoriet is druivenblad), leg er een transparant met een foto op, klem het samen in een fotolijst, en leg het in de zon. Oefen geduld. De niet-bedekte delen van het blad zullen verbleken, en de afgedekte delen (door de inkt van je print dus) blijven groen.

Hoe lang het precies duurt voor je afdruk klaar is, verschilt. Het hangt af van welk soort blad (dunne bladeren gaan sneller dan dikke, leerachtige), en hoe zonnig het is. Een dag of drie is het absolute minimum voor een druivenblad, maar ga gerust uit van een paar weken. Beter te lang wachten dan te snel kijken, want als je bij het checken per ongeluk je ttransparant verschuift, is het lastig om het weer precies op dezelfde plek te krijgen, en wordt je afdruk niet mooi scherp. Ik heb op zolder wat lijstjes neergelegd waar ze niet in de weg staan. In de zomer gaat het redelijk snel, in de winter laat ik ze gewoon een maand of wat liggen.

Het mooie van deze afdrukmethode is dat het niets meer kost als je eenmaal je transparantjes hebt gemaakt. Ook als het dus mislukt, heb je zo een paar verse blaadjes geplukt voor een nieuwe poging.

Pas wel op als je je chlorofyldruk wil inlijsten, want in de zon verbleekt je plaatje uiteindelijk wel. Een album is waarschijnlijk een veiligere plek.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

Een gedachte over “Thuisafdrukken: chlorofylafdruk

  1. Pingback: Thuisafdruk: cyanotypie | Praatjes bij plaatjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.