Rondje web: Twiet

Historisch plaatje: Eindhoven, begin jaren '50.

Historisch plaatje: pa, Eindhoven, begin jaren ’50.

Ik ben een groot liefhebber van Twitter. Door zorgvuldig de juiste mensen te volgen is Twitter inmiddels zo’n beetje mijn belangrijkste nieuwsbron geworden. Sleutelwoord hier is ‘zorgvuldig’, want zoals op zo veel plaatsen is ook hier een hoop bagger te vinden. Op fotogebied bijvoorbeeld. Er zijn op Twitter heel wat accounts met historische plaatjes te vinden, zoals HistoryinPics, HistoriacalPics, en nog een half dozijn andere. Leuk, want er zijn fantastische oude foto’s in omloop. Het is alleen wel jammer dat veel van die plaatjes-accounts het niet zo nauw nemen met de waarheid en met bronnenvermeldingen. Dat laatste is lullig voor de fotograaf, en dat eerste is lullig voor de kijker. Als er beweerd wordt dat op een foto George Orwell een puppy vasthoudt tijdens de Spaanse Burgeroorlog, voel je je toch wat bekocht als als het George Orwell helemaal niet is.

Gelukkig zijn er ook accounts als PicPedant en FakeAstropics die veel van die foute en incomplete foto-Tweets voorzien van bronnen en correcties. En het grappige AHistoricalPics dat de draak steekt met die plaatjesaccounts door juist expres totaal idiote bijschriften bij oude foto’s te plaatsen. Verder kan ik me ook erg vermaken met dit soort lijstjes van nepfoto-ontkrachtingen.

Behalve voor het rondpompen van plaatjes gebruik ik Twitter ook om wat fotografieblogs te volgen. De meeste blogs posten wel een tweet-linkje naar een nieuwe post, en zo krijg ik zonder moeite te hoeven doen vanzelf te zien of er wat nieuws is. Lijkt een bericht me niet interessant, dan negeer ik het, lijkt het wel leuk, dan klik ik op de link. Mijn favorieten zijn:

  • Photojojo: dit is eigenlijk een webshop met fotografiegadgets (vooral voor digitale camera’s en telefooncamera’s, maar ze hebben genoeg dingen die ik graag zou hebben als de verzendkosten lager waren), maar ze hebben ook een blog waar regelmatig leuke tutorials op komen te staan. Tips om beter te fotograferen, knutseldingen om met je foto’s te doen, doe-het-zelfoplossingen voor fotoapparatuur, dat soort dingen.
  • DIY Photography: een blog gericht op meer professionele fotografen. Veel meer geavanceerde tutorials (voor gelikte product shoots en dergelijke), studioapparatuur, maar ook regelmatig links naar mooie fotoprojecten.
  • NRC Wetenschap: oke, geen fotoblog, maar wel veel schitterende foto’s van kwallen, insecten, weerfenomenen, en nog maar op. Eye candy zeg maar. En linkjes naar interessante artikelen achter een betaalmuur.
  • Erik Kwakkel: ook al geen fotografieblog, maar een geschiedkundige die prachtige plaatjes van middeleeuwse boeken en manuscripten tweet. Specialiseert in grappige tekeningetjes in de marges van boeken.
  • Cycling History: Ik geef toe, dit heeft verdacht veel van zo’n “mooie oude plaatjes-account”, maar ze geven meestal wel redelijke informatie bij de foto’s, in elk geval over wat er te zien is. En het zijn schitterende wielrenplaten, waar ik een zwak voor heb.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s