Top 5 must have camera’s

Er zijn heel veel soorten analoge camera’s op de wereld, van simpele doosjes-met-een-gat tot superdeluxe, volledig instelbare spiegelreflexen met lenzen duurder dan een tweedehands auto, en van piepkleine spionage-microfilmcamera’s tot enorme groot formaat vliegtuigcamera’s. Wie van verzamelen houdt, kan zijn hart ophalen dus. Maar ook als het je niet speciaal om het verzamelen gaat, maar je gewoon wil fotograferen zijn de mogelijkheden eindeloos. Elke camera heeft zo zijn voor- en nadelen, dus waar te beginnen? Als ik mijn eigen – inmiddels redelijk uitgedijde – collectie camera’s bekijk, kan ik wel een top vijf van (voor mij) onmisbare camera’s opstellen.  Met deze vijf kan ik in 90 procent van mijn analoge fotografiebehoeften voorzien.

1. Olympus XA

Niet al te beste foto van de Olympus XA, vastgelegd met een Yashica 109 en Fotoland AS 200 film.

Niet al te beste foto van de Olympus XA, vastgelegd met een Yashica 109 en Fotoland AS 200 film.

Een compactcamera met automatische sluitertijd die tot wel een halve minuut kan oplopen. De XA heeft niet de cultstatus van de Lomo LCA, maar wel een uitstekende lens, instelbaar diafragma en iso, zelfontspanner, tegenlichtcorrectie en bijbehorende flitser. Daarbij is hij klein en licht, en maakt dankzij die ruime sluitertijd ook in het donker nog prima foto’s. Het is de ideale altijd-bij-je camera.

Minervalaan. Olympus XA met HEMA CN 200.

Olympus XA met HEMA CN 200.

2. Holga CFN 120

Holga CFN 120

Holga CFN 120, vastgelegd met de Praktica MTL 3 en Kodak Ektachrome E200 film.

Medium format, plastic lens, lek als een mandje, dus altijd bedekt met zwart tape. Maar wat een fantastische foto’s. Dit is waar Instagram en Hipstamatic de mosterd hebben gehaald. Dubbels, gekleurde flitsen, opzetlenzen; de Holga is superveelzijdig. Ook een gewone rechttoe rechtaan foto weet hij nog cool te maken. Onmisbaar op vakantie.

Duitsland met de Holga CFN 120 en Lomography X-Pro Slide 200.

Duitsland met de Holga CFN 120 en Lomography X-Pro Slide 200.

3. Spiegelreflex

Olympus OM-1

Olympus OM-1 vastgelegd met de Yashica 109 en Lomography CN 400 film.

Oke, een wat vagere aanprijzing, want er zijn natuurlijk heel veel spiegelreflexen, en welke mijn favoriet is varieert nog wel eens. Na jarenlang te hebben gezworen bij de Oost-Duitse degelijkheid van de Praktica MTL3, raakte ik gecharmeerd van de programmamogelijkheden van de Minolta XG-1, en recent heeft de slanke Olympus OM-1 mijn hart gestolen. Waar het om gaat is dat als je een beetje into fotografie bent, je op een gegeven moment toch een reflex moet hebben, om naar hartenlust te kunnen spelen met instelbare diafragma’s en sluitertijden, en met verwisselbare lenzen te kunnen stoeien.

Olympus OM-1 met HEMA CN 400

Olympus OM-1 met HEMA CN 400

4. Horizon Perfekt

Horizon Perfect

Horizon Perfect vastgelegd met een Praktica MTL3 en Lomography CN 100.

Nog een onmisbare vakantiecamera, maar dan een met een fijne draaiende glazen lens en met instelmogelijkheden voor diafragma en sluitertijd. De kraakheldere panorama’s die de Russische Horizon Perfekt produceert zijn om je vingers bij af te likken, zowel in de wijde natuur, als in de stad.

Sunset strip in de Horizon

Wittenberg, Horizon Perfekt met Lomography Sunset Strip 100 film.

5. Lucipin

Onooglijk Lucipin gevalletje, vastgelegd met de Pentor Super TL en Kentmere B&W 100 film.

Onooglijk Lucipin gevalletje, vastgelegd met de Pentor Super TL en Kentmere B&W 100 film.

Houd je van analoge fotografie, dan moet je gewoon een keer een pinholecamera maken. Een zelfgemaakte camera van een luciferdoosje, wat plakband en een stukje blik, die dan zowaar herkenbare foto’s produceert geeft een geweldige kick.

Lucipin

Lucipin: camera van een luciferdoosje, met Fuji Superia 200 film.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s