Thuisafdrukken: Anthotype

Ik schreef het al eerder: digitale foto’s zijn leuk, maar af en toe wil je ook wel een afdrukje hebben. Dat kan door ze op een blad van een boom of plant af te drukken. Zo’n afdruk is makkelijk te maken, maar heeft wel als nadeel dat hij vrij kwetsbaar is – een droog blad wordt bros en heeft bovendien een rare vorm. Daarbij ben je wel wat beperkt in welk soort foto’s geschikt zijn, want voor je het weet zit je met een onduidelijke blob. Wil je dus een stukje verder gaan en een wat mooiere afdruk maken, dan kun je met maar iets meer moeite een anthotype maken.

Anthotype komt van het Griekse anthos: bloem, en dat geeft al wel enigszins aan hoe je hem maakt. Het proces is vrij eenvoudig: met het sap van bloemen of planten maak je lichtgevoelig papier, waarmee je vervolgens met hulp van de zon een afdruk van een fotopositief maakt, net als bij de chlorofylafdruk.

Bloemen van Oost-Indische kers klaar om fijngemaakt te worden

Bloemen van Oost-Indische kers klaar om fijngemaakt te worden

Wat heb je nodig? Om te beginnen natuurlijk zwart-witfoto’s (of in Photoshop zwart-wit gemaakte kleurenfoto’s). Krik het contrast een beetje op indien nodig, want ook al heb je hier minder simpele, contrastrijke beelden nodig als voor de chlorofylafdruk, een beetje stevig contrast is toch wel gewenst. Print ze uit op een transparant vel (zo’n overhead sheet), en dan heb je je fotopositief. Tijd voor je fotopapier.

Neem een hoeveelheid plantaardig materiaal, laten we zeggen een handvol bloemen van de Oost-Indische kers. Maak die helemaal fijn, in een vijzel of met een staafmixer. Het resulterende prutje doe je in een stukje kaasdoek of een (schoon) pantykousje en knijp je stevig uit boven een kommetje. Dit vocht is je emulsie. Met een sponsje breng je dit aan op een stuk stevig papier. Als je te dun papier gebruikt gaat het bobbelen en rimpelen, dus neem hobbykarton of iets dergelijks. Een paar lagen over elkaar zijn misschien een goed idee, want hoe donkerder je papier wordt, hoe duidelijker je afdruk wordt. Pas wel op dat er geen plasjes op het papier staan, want die drogen vlekkerig op en dat geeft geen mooi resultaat. Goed laten drogen op een donkere plek en klaas is Kees.

Uitgeperste spinazie

Uitgeperste spinazie

Om je afdruk te maken neem je een fotolijstje waar je een stuk behandeld papier in doet, met een positief erop. Het positief moet aan de glaskant zitten natuurlijk. Leg het nu in de zon en heb minimaal een paar weken geduld. Een week of vier is een goede richtlijn, maar afhankelijk van de plant of bloem kan het ook best (veel) langer duren. Je kan na een week of wat voorzichtig kijken of je papier al genoeg gebleekt is, maar pas daarbij wel op dat je het positief niet verschuift, anders krijg je een onscherpe afdruk.

Papier met groentesap erop

Papier met groentesap erop

Wat voor soort planten en bloemen zijn geschikt? Als je googlelt op anthotype vind je hele lijsten met geschikte planten. Zelf heb ik maar met een paar bloemen ervaring:

  • Oost-Indische kers. De oranje bloemen geven uiteindelijk een okerkleurige afruk. Een tikje licht, maar wel relatief snel, na een week of drie, vier.
  • Rode dahlia. Dit geeft een donkerrode emulsie, waarvan ik van tevoren dacht dat hij het heel goed zou doen. Hij levert ook wel aardige afdrukken (een tikje donker misschien), maar dat duurde wel drie maanden.
  • Ooit probeerde ik het ook met bietjes en met spinazie, maar dat mislukte. Misschien omdat het zelfgemaakte papier niet geschikt was, maar waarschijnlijk omdat ik het niet maanden in de zon heb laten liggen. Als er weer bieten of spinzie uit mijn tuin komen zal ik het nog eens proberen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Oja, geen zin om te prutten met plantjes? Met rode wijn lukt het ook.

Anthotype met wijn

Anthotype met wijn

Advertenties

2 gedachtes over “Thuisafdrukken: Anthotype

  1. oh dit lijkt me heel gaaf om eens te proberen! ik vraag me alleen af of de afbeelding lang houd, vervaagt hij niet langzaam? (zeker als je hem in de zon op zou hangen)

  2. Pingback: Thuisafdruk: cyanotypie | Praatjes bij plaatjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s