12 maanden, 12 projecten: Maart met caffenol

Maart stond in het teken van caffenol. Caffenol is een wonderbaarlijk proces, waarbij je film ontwikkelt met oploskoffie, soda en vitamine C. Gewoon dingen uit het keukenkastje dus, waarmee je dan daadwerkelijk foto’s kunt produceren. Ik heb het al wel eens eerder gedaan, maar tot nu toe had ik er niet al te veel succes mee, er ging altijd wel iets mis. Tijd dus om er eens een paar rolletjes film speciaal aan te wijden, en het caffenol-ontwikkelen eens echt onder te knie te krijgen.

Om te beginnen moest ik het goede materiaal verzamelen. Oploskoffie had ik nog, van die vieze goedkope, die we alleen in uiterste nood drinken. Perfect voor caffenol, want daarvoor moet je juist dat goedkope spul hebben, en zeker geen gewone koffie, die werkt niet.

Soda had ik ook nog, om mee schoon te maken. Hij was wel wat vochtig geworden omdat ik de zak open had laten staan, en je hebt juist goed droge nodig. Ik zette dus een flinke schep op 50° in de oven om te drogen. Vreemd genoeg werd hij daarvan binnen een kwartiertje drijfnat. Na een paar uur in de oven was het nog steeds zompige troep en liet ik het buiten de oven maar weer opdrogen. Daarna leek het in elk geval wel vrij droog, dus ik gokte het er maar op.

Vitamine C (ofwel ascorbinezuur), ten slotte, had ik al eens eerder gewoon gekocht in een specialistische winkel (hekserij.nl, goeie winkel voor als je alternatieve fotochemie wil maken, of cosmetica, of noem maar op). Je kunt ook met vitaminepillen in de weer, maar dan zit je altijd met toegevoegde smaak- en vulstoffen en moet je weer gaan bedenken hoe veel van de vaste stof daadwerkelijk uit vitamine C bestaat. Daar had ik geen zin in.

Toen ik alle ingrediënten bij elkaar had, moest ik een recept kiezen. Er zijn veel varianten van, onder andere te vinden op caffenol.blogspot.com. Nu heb ik daar wel eens wat dingen van geprobeerd, maar dat mislukte steeds. Niet omdat de recepten slecht zijn, maar ikdenk gewoon omdat ik niet nauwkeurig genoeg ben. Ik koos dus voor het simpele recept van Photojojo, die niet rekenen met grammen, maar met theelepels. Dat is meer mijn niveau.

Rol 1 – Lomography Earl Grey 100, volgeschoten met de Zenit E.
Recept: 5 theelepels koffie, 4 theelepels soda (dat is iets meer dan in het oorspronkelijke recept, om te compenseren voor het vocht in mijn soda) en een halve theelepel vitamine C.
Procedure: 14 minuten ontwikkelen (eerste minuut constant de tank kiepen, daarna drie keer per minuut); drie keer spoelen met water (zes keer kiepen, dan leeggieten), 5 minuten fixeren (drie keer kiepen per minuut), drie keer spoelen met water, nog een vierde keer spoelen met een drupje afwasmiddel in het water (dat breekt de oppervlaktespanning waardoor het water makkelijker van je film glijdt en je minder watervlekken krijgt. In theorie dan.).
Resultaat: bijna helemaal doorzichtige negatieven, maar bij het scannen bleek er toch wat op te staan. Vrij donkere foto’s, maar een goed begin. Aanvankelijk wel met witte melkachtige vlekken, maar Google leerde mij dat dat kwam doordat ik niet genoeg gefixeerd had. Toen ik de film nog even in de bak met fixeer doopte, trokken de vlekken inderdaad weg.

Eerste poging caffenol, Zenit E met Lomography Earl Grey 100

Eerste poging caffenol, Zenit E met Lomography Earl Grey 100

Rol 2 – Lomography Earl Grey 100, volgeschoten met de Holga 120 CFN
Recept, als boven
Procedure: omdat de eerste rol niet genoeg ontwikkeld was, deed ik deze langer, 18 minuten. Ook fixeerde ik langer, 7 minuten.
Resultaat: de foto’s zien er nog steeds vrij donker uit, maar dat kwam omdat het wat te donker weer was voor de Holha met 100 iso film. De negatieven waren dit keer al een stuk duidelijker. Nog steeds wat te kort gefixeerd, maar dit was de tweede keer dat ik dezelfde fixeer gebruikte, dat zal ook niet hebben geholpen.

Tweede poging caffenol. Holga 120 CFN met Lomography Earl Grey 100

Tweede poging caffenol. Holga 120 CFN met Lomography Earl Grey 100

Rol 3 –  Lomography Earl Grey 100, volgeschoten met de Olympus OM-1
Recept: als boven
Procedure: 20 minuten ontwikkeld, 7 minuten gefixeerd (met nieuwe fixeer).
Resultaat: Afgezien van een randje langs één kant van de film waar ik blijkbaar net wat te weinig ontwikkelaar had, zijn deze behoorlijk goed gelukt. Mooie negatieven. Hooguit iets te donkere foto’s omdat ik ik geelfilter had gebruikt waar ik niet genoeg voor heb gecompenseerd. Na drie geslaagde rollen die steeds beter worden vind ik dat ik de Earl Grey onder de knie heb.

Derde poging caffenol, Olympus OM-1 met Lomography Earl Grey 100

Derde poging caffenol, Olympus OM-1 met Lomography Earl Grey 100

Rol 4 – Fomapan 100, volgeschoten met de Horizon Perfekt
Recept: als boven
Procedure: als bij rol 3
Resultaat: dit was spannend, want een rol die ik nog had liggen van de vakantie. En andere film ook nog. Nou ja, Earl Grey is natuurlijk hetzelfde als Fomapan 100, maar toch. Niet slecht, een beetje onregelmatig misschien, en wel wat watervlekken, maar wat de hel, ik ben er tevreden mee.

Vierde poging caffenol, Horizon Perfekt met Fomapan 100

Vierde poging caffenol, Horizon Perfekt met Fomapan 100

Na alle 100 iso film was het tijd voor 400 iso film. Die moet langer ontwikkelen, en het was een beetje een gok hoe veel langer. Wat snuffelen in ontwikkeldatabases, en 100 en 400 iso films vergelijken, besloot ik ongeveer een derde langer te ontwikkelen.

Rol 5 – Lomography Lady Grey met de Agfa Isoly Junior
Recept: als boven
Procedure, als boven, maar met 28 minuten ontwikkelen.
Resultaat: dat was zowaar in één keer goed. Goede negatieven, nette foto’s. Een tikkie vlekkerig aan de randjes, maar ik ben er wel tevreden mee.

Vijde poging caffenol, Agfa Isoly Junior met Lomography Lady Grey 400

Vijde poging caffenol, Agfa Isoly Junior met Lomography Lady Grey 400

Rol 6 – Lomography Lady Grey met de Olympus XA
Recept: als boven
Procedure: als boven
Resultaat: deze was dan nog weer wat vlekkeriger, vooral naar de sproketholes. Misschien iets te wild gekiept, daar schijn je ook een soort stroomversnellingsvlekken bij de gaatjes van te kunnen krijgen. Maar fuck it, ik vind het goed zo. Ik ben voorlopig wel een beetje uitgekiept.

Zesde poging caffelon, Olympus XA met Lomography Lady Grey 400

Zesde poging caffenol, Olympus XA met Lomography Lady Grey 400

2 gedachtes over “12 maanden, 12 projecten: Maart met caffenol

  1. Pingback: Projecten 2017 | Praatjes bij plaatjes

  2. Pingback: 12 maanden, 12 projecten – januari beeronol | Praatjes bij plaatjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s