Boek: America 24/7

New York, Yashica D met Fuji NPH 400

New York, Yashica D met Fuji NPH 400

Ah, de graaistapel! Ik ga hem missen. Sinds op mijn werk de afdeling computerboeken is opgeheven, geven we geen fotografieboeken meer uit. Geen mooie fotoboeken meer dus voor de graaistapel (sowieso eigenlijk bedroevend weinig boeken voor de graaistapel meer). Een van de laatste die ik meenam was deze stoeptegel: America 24/7. Er zit een heel concept achter van een week in 2003 die door allerlei fotografen, zowel professionele als amateurs, is vastgelegd. Het resultaat is een soort dwarsdoorsnede van de Verenigde Staten van 12 tot 18 mei 2003.

Leuk om door te bladeren en te constateren dat ondanks wat alle grootstedelijke tv-series ons doen geloven, een heel erg groot deel van de Amerikanen op het platteland leeft. Mooie plaatjes van rodeo’s, Amish, spelende kinderen, huisvrouwen, mensen aan het werk, en noem maar op. Alles in hoofdstukken geordend per thema, zoals kinderen, werk, sport, religie, etc. Er wordt nadrukkelijk een brede doorsnede van het land getoond: blank, zwart, hispanic, christen, moslim, conservatief, progressief, noem maar op. Het zijn niet allemaal even spectaculaire foto’s, maar door het bijschrift, dat vaak een mini-biografie geeft, of wat interessante achtergrondfeitjes, zijn vrijwel alle foto’s toch de moeite waard.

Een van mijn favoriete foto’s is een vrij iconisch beeld van een snelweg in Oregon met wat verspreide auto’s erop. In vogelperspectief reflecteert de slingerende weg als een rivier door het vrij vlakke land. Een prachtig plaatje, begeleid door een aardig weetje over het historische Oregon Trail. Dit is wel een vrij a-typische foto, want op de meeste zijn mensen te zien, bezig met hun dagelijkse leven. Ook daar zitten uiteraard prachtige plaatjes tussen, zoals het licht bevreemdende beeld van een groepje orthodooxe joden dan een voorbijsuizend wielerpeloton aanmoedigt.

Al met al een veel te Amerikaans boek om in het Nederlands te vertalen, maar toch een leuk boek om doorheen te bladeren en je te vergapen aan de diversiteit aan de overkant van de oceaan.

America 24/7 – 24 hours, 7 days
Rick Smolan en David Elliot Cohen (red.)
ISBN 0789499754

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s