Boek: Supersampler-boekje

Strandscene met de Lomography Supersampler en Agfa Plus 100 film.

Strandscene met de Lomography Supersampler en Agfa Plus 100 film.

Volgens mij moet vormgever bij Lomography.com wel een droombaan zijn. De camera’s mogen dan waak wat aan de gammele kant zijn, de verpakkingen zijn wel altijd schitterend. Bij veel Lomography camera’s die je bij hun koopt zit ook een boekje met wat (oppervlakkige) informatie over de camera en vooral heel veel foto’s die met die camera’s zijn gemaakt. De vormgeving van die boekjes is vaak prachtig, en refereert dan aan de camera.

Neem bijvoorbeeld het titelloze pocketboekje dat ik in 2002 kreeg bij de Supersampler. In de kaft zitten vier ronde gaten boven elkaar, zoals de camera ook vier lensjes boven elkaar heeft. Door de gaten zie je vier opengesperde monden. Sla je het boekje open, dan ze je op de eerste pagina dat het om een foto gaat van een vrouw die met wijdopen mond lacht. De rest van het boekje bestaat voornamelijk uit heel veel foto’s, en een klein beetje niet al te diepgravende tekst. Over hoe de camera werkt, wat tips en trucs om leuke foto’s te maken, en wat algemene info over Lomography.com. Een kleine 10 pagina’s, meer is het niet. De foto’s zijn het belangrijkste, en geven een goed beeld van wat je zoal met de Supersampler kan doen.

Ze zijn zonder witruimte afgedrukt – van één foto over een hele spread tot wel 16 foto’s op een pagina. Soms door elkaar, soms losjes op thema. Zo is er een hele spread vol foto’s van lopende voeten en benen (een klassiek Supersamples-onderwerp, volgens mij heeft iedereen met die camera wel eens een foto van zijn eigen lopende voeten genomen – ik wel in elk geval). Er staan prachtige foto’s in (bijvoorbeeld een erg goed gelukte actiefoto van een rennende hond, of een aan een ijsje likkend joch), maar – heel realistisch – ook wat suffere plaatjes (vier keer hetzelfde lege stukje zee, mensen die net niet genoeg bewegen, of niet mooi in beeld zijn). Maar doordat het steeds die vier gelijksoortige strookjes beeld per foto zijn, en dat dan heel vaak per pagina, wordt het toch een heel leuk geheel.

Supersampler
geen jaar – geen titel – geen auteur
ISBN 9783902217028

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s