Rondje web: Fotografen des Vaderlands

OUtdoor verjaardag op Groenland. Diana Mini met Lomography Earl Grey 100 film.

OUtdoor verjaardag op Groenland. Diana Mini met Lomography Earl Grey 100 film.

Naast de Dichter en de Denker hebben we tegenwoordig alweer voor het derde jaar op rij ook een Fotograaf des Vaderlands. Het wachten is op een Zanger, Slager en Orthodontist des Vaderlands. Nou ja, het is natuurlijk een sympathiek concept: een ambassadeur voor de professionele fotografie in Nederland. Voor mij werk moet ik nog wel eens door beeldbanken bladeren, en in tegenstelling tot wat veel amateurfotografen denken zie je – uitzonderingen daargelaten – het verschil tussen een professional en een hobbyist toch echt wel.

Daarnaast vind ik het altijd leuk om weer even kennis te maken met een nieuwe fotograaf. Want ook al zijn het tot nu toe steeds behoorlijk gevestigde namen geweest die werden uitverkoren, ik kende ze niet. Als je geen Anton Corbijn of Erwin Olaf heet kom je nu eenmaal niet vaak in het nieuws bij het grote publiek (waar ik ondanks mijn liefde voor fotografie toch bijhoor). Extra leuk: het zijn drie heel verschillende fotografen tot nu toe. Ik zet ze op een rijtje.

2013 – Ilvy Njiokiktjien
Njiokiktjien is een klassieke documentaire-/nieuwsfotograaf, die veel reportages maakt van ‘kleinere’ verhalen, maar ook wereldwijd foto’s bij grotere verhalen. Voor de Fotoweek 2013 maakte ze een serie foto’s op 100 Nederlandse verjaardagen, van 1e tot een 100e verjaardag.

2014 – Koen Hauser
Totaal anders dan de documentaire beelden van Njiokiktjien maakt Hauser veel gestileerdere, geposeerde en bewerkte foto’s, waarmee hij vaak reageert op actuele situaties of bestaande kunstwerken. Het resultaat is vaak ietwat onwerkelijk en surrealistisch. Mooi, dat ook. Voor de Fotoweek 2013 maakte hij een serie portretten van mensen met hun ogen dicht terwijl ze aan een geluksmoment terugdachten. Het levert mooie, vrolijke portretten op.

2015 – Ahmed Polat
Fotografeerde onder andere voor Vogue en Harpers Bazar. Hij heeft supergelikte fashionfoto’s, stijlvol zwart-witte documentaire foto’s en nog veel meer. Het is weliswaar ook een documentairefotograaf, maar met een totaal andere stijl dan Njiokiktjien.

Met deze lullige alineaatjes doe ik ze natuurlijk alledrie heel erg tekort. Blader vooral langs hun foto’s en geniet van de mooie dingen die ze maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s