Thuisafdruk: cyanotypie

Eerder schreef ik al over het zelf maken van afrukken op boombladeren (chlorofylafdruk) en met behulp van plantaardige emulsie (anthotype). Als je nu de smaak te pakken hebt van het zelf afdrukken van foto’s, dan is de cyanotypie een leuke volgende stap.

De cyanotypie is een oud (1842) fotografisch proces waarmee je een blauwe afdruk maakt (daar komt trouwens ook de term blauwdruk vandaan: vroeger werden technische tekeningen vaak als cyanotypie gemaakt). Daarvoor moet wel wat met chemicaliën worden geprutst, te weten met rood bloedloogzout (wat toch spannender klinkt dan de officiële naam kaliumhexacyanoferraat (III)) en Ammoniumijzer(III)citraat (groen). Beide zijn voor een paar euro te krijgen in de webwinkel Hekserij.nl.

Bloedloogzout en ammoniumijzer

Bloedloogzout en ammoniumijzer

Los 10 gram groen ammoniumijzer in 50 ml water op. Los dan 4 gram rood bloedloogzout in 50 ml water op. Giet dan de twee vloeistoffen bij elkaar. Doe wel rubber handschoenen aan, een schort voor, en dek de wijde omgeving af met oude kranten, want het spul vlekt als de neten.

Wacht tot het avond is en zorg voor vrij gedimd licht (een gewone gloeilamp is oke, tl- of uv-licht (zonlicht dus) niet). Breng dan met een sponsje de vloeistof aan op stevig papier of karton. Een paar dunne lagen is prima. Als je het te dik probeert te doen, kunnen er bij het opdrogen lelijke vlekken ontstaan die je in de afdruk blijft zien. Je hebt genoeg vloeistof voor aardig wat papier. Dat is mooi, maar kan ook lastig zijn.

Papier voor cyanotypie

Papier voor cyanotypie

Stap drie is namelijk dat je de boel in het donker laat drogen. Zie maar eens plek te vinden waar je een half pak papier in het donker kan laten drogen (rekening houdend met lekdruppels die vlekken geven op papier, hout, stof en noem maar op). Bij mij werd het een half ontruimde klerenkast met wat kranten op de bodem.

Eenmaal droog is het wachten op een zonnige dag. Kun je intussen mooi negatieven maken. Een gewoon 35 of 120 negatief is te klein, dus moet je in Photoshop aan de slag om (zwart-wit)foto’s om te keren en groot genoeg uit te printen op overheadsheets. Ongeveer zoals je dat voor de anthotypes en chlorofylafdrukken ook hebt gedaan, met als enige verschil dat je voor een cyanotypie geen positief, maar een negatief nodig hebt.

Negatief

Negatief

Is alles droog, geprint en zonnig, dan kun je je afdruk gaan maken. Leg een negatief op een stuk behandeld papier, glasplaatje erop (of in een fotolijstje, nog makkelijker) om alles mooi plat en windproof te maken, en leg het geheel in de zon. Afhankelijk van hoe sterk de zon is kan het een paar minuten tot een dik halfuur duren voor je afdruk klaar is. Je zult een beetje moeten experimenteren om de goede tijd te vinden.

Begin op een mooie zonnige dag met een minuut of vijf, en kijk dan of het te lang is (je afdruk wordt dan te licht) of te kort (je afdruk wordt te donker). Na vijf minuten haal je je papier in de schadum of binnen uit de lijst, en spoelt het dan onder de kraan af. Net zo lang tot het spoelwater niet meer geel of groen is. Je zult zien dat je afdruk nog iets donkerder wordt dan hij leek. Laat de afdruk tot slot drogen.

Het resultaat is een stralend blauwe foto.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

Een gedachte over “Thuisafdruk: cyanotypie

  1. Pingback: Thuisafdruk: Cyanotypes tinten | Praatjes bij plaatjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.