De Olympus AF-10 Twin: de Twin Lens Refl… eh, Rangefinder

Olympus AF/10 Twin, vastgelegd met de Pentor Super TL met Kentmere Black and White 100

Olympus AF/10 Twin, vastgelegd met de Pentor Super TL met Kentmere Black and White 100

In de verte heeft deze camera met zijn twee lenzen boven elkaar wel wat weg van een TLR. Het is echter een twin focus rangefinder, met twee verschillende lenzen. Hij ziet er misschien wat vreemd uit, maar de foto´s die hij maakt zijn aardig goed!

Schotland, Olympus DL-10 Twin met HEMA CN 400.

Beek/pad langs de wandelaars de foto in. Olympus DL-10 Twin met HEMA CN 400.

Eerst maar even de technische kant. De AF-10 Twin komt uit 1991. Hij heeft twee lenzen: een standaard 35mm/F3.6 (3 elementen/3 groepen) redelijke groothoeklens beneden en een 70mm/F6.3 (5 elementen/5 groepen) telelens boven. Met een knipje bovenop de camera schakel je tussen de lenzen heen en weer (hij past dan ook de zoeker aan). Hij heeft autofocus en automatische belichting, met sluitertijden tussen de 1/15e en 1/750e seconde. Verder een automatische flitser (die ook kan worden uitgeschakeld of op invulflits gezet), DX-decodering van 50-3200 iso (hij herkent dus welke iso je film heeft), een zelfontspanner, motordrive en statiefschroefdraad. Hij loopt op twee 3v Lithium CR123A of DL123A batterijen.

Olympus AF-10 Twin met HEMA CN 200

Olympus AF-10 Twin met HEMA CN 200

Deze kringloopwinkelvondst kocht ik eigenlijk alleen omdat ik die twee lenzen er wel leuk uit vond zien. Eenmaal thuis was ik licht teleurgesteld toen ik erachter kwam dat er twee vrij dure batterijen in moesten (en camera van 1 euro met 15 euro aan batterijen erin, hmm…). Hij bleef me dus een hele tijd op mijn bureau licht verwijtend aan staan staren terwijl ik hem probeerde te negeren. UIteindelijk bedacht ik dat ik mijn andere Olympussen wel echt heel erg fijn vind, en besloot ik toch maar wat batterijen te halen bij de HEMA.

Schotland, Olympus AF/10 Twin met Kodak CN 400

Schotland, Olympus AF/10 Twin met Kodak CN 400

Ondanks de waarschuwing op de Olympus website (“Deze twin-focus camera heeft dezelfde functies als de AF-1 TWIN, alleen is hij niet waterafstotend.”) besloot ik hem toch mee te nemen op een tripje naar regenachtig Schotland. Het resultaat is best goed. De foto´s zijn scherp, en de schuivende lensafdekking is er heel aardig in geslaagd de meeste regen uit de camera te houden. Het wisselen tussen de lenzen is makkelijk, en een leuk extraatje.

Schotland, Olympus AF/10 Twin met HEMA 200

Schotland, Olympus AF/10 Twin met HEMA 200

Beide lenzen zijn prima van kwaliteit. Ik had nog een paar andere camera´s mee (een Holga, een waterdicht plastic cameraatje en een Spinner), en de Olympus heeft met afstand de scherpste, helderste foto’s opgeleverd. Hoera voor glazen lenzen!

Olympus AF-10 TWIN met HEMA 200 film

Olympus AF-10 TWIN met HEMA 200 film

Olympus AF-10 TWIN met HEMA 200 film

Olympus AF-10 TWIN met HEMA 200 film

Het enige nadeel van deze camera vind ik de flitser. Hij staat standaard aan, en ik vergeet nog al eens om hem uit te zetten. Pas als ie flitst denk ik: oja, shit. Elke keer dat je de camera uitzet, schakelt de flits weer naar de standaard stand (aan), dus je moet er ook aan blijven deneken. Het is niet altijd eeen probleem, maar soms wel irritant als je voorgrond naar zijn grootje wordt geflitst.

Een kleiner nadeel: het is niet bepaald een stille camera. De motor drive maakt aardig wat herrie, en die automatische flits is ook niet echt onopvallend. Oftewel: niet de beste camera voor straatfotografie.

Maar over het algemeen genomen is dit een vrij goede camera, en een leuke aanvulling op mijn collectie.

Aviemore

Olympus AF-10 Twin met Kodak CN 400 film.

Advertenties

Een gedachte over “De Olympus AF-10 Twin: de Twin Lens Refl… eh, Rangefinder

  1. Pingback: Door de jaren heen | Praatjes bij plaatjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.