Boek: Scherp

Wielrenner. Agfa Isomat Rapid met Fuji Neopan Across 100.

Wielrenner. Agfa Isomat Rapid met Fuji Neopan Across 100.

Een tijdje geleden schreef ik al eens over het Voor-de-kunstproject ScherpInmiddels is het boek met wielerfoto’s van Wouter Roosenboom af en heb ik het binnen. Het maakt de verwachtingen meer dan waar. Het is een fraai vormgegeven boek op groot formaat geworden, dankzij de overvloed aan donateurs 40 pagina´s dikker dan oorspronkelijk begroot.

Het is duidelijk dat Roosenboom goede connecties heeft in de wielerwereld. Er staan verschillende lezenswaardige verhalen in van bekende wielerjournalisten zoals Frank Heijnen, Nynke de Jong en Renaat Schotte, en een voorwoord van Koen de Kort. Niet alleen leuk om naar te kijken dus. Al is dat wel het grootste genot: de prachtige foto´s, die de renners dicht op de huid zitten. Bemodderde koppen, bekettingsmeerde handen, winnaars, verliezers.

Ook mooi: de serie foto’s waarin vooral de context van het wielrennen centraal staat, het peloton onscherp op de achtergrond van een stadsgezicht, een wijds, nat noordelijk landschap, of juist een stoffig zuidelijk dorp. Prachtige portretten van mensen, die bij nader inzien aan een nog net zichtbaar stukje wiel toeschouwer van een koers blijken te zijn. Een heerlijk beeld: twee mensen in klapstoeltjes, onder parapluutjes in een bijna lichtgevend groen veld. In een onscherpe veeg komen een paar wielrenners langs. De perfecte weergave van gaan kijken naar een grote ronde: tijden zit je in onbestendig weer te wachten, in de middle of nowhere, want dat is nu eenmaal het dichtstbijzijnde punt op de route, en wanneer krijg je nu de kans zo’n evenement weer te zien, en dan in een paar minuten is het hele peloton voorbijgeflits. En toch is dat dan prachtig. Zo was het toen ik een paar jaar geleden de Giro zag passeren, en zo zal het ook weer zijn als ik komend weekend de Tour door Utrecht zie gaan.

Ook een fraaie: de blik achterom van Kevin Pauwels vlak voor de finish. Heb ik echt gewonnen? Kan ik veilig gaan juichen? En de collectie fraaie lege blikken van totaal leeggereden mannen. De bijna perfecte reflectie van een renner op een natte weg.

Nou ja, ik kan alle foto’s wel gaan beschrijven, maar eigenlijk kan je het maar het beste zelf zien. Voor nog geen 35 euro heb je Scherp al in huis. Koopje.

Scherp – Wouter Roosenboom
2015, The Attention Builders
9789081860642

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s