Top 5 Plastic Fantastic

Een aparte categorie camera’s wordt gevormd door de zogenaamde toycamera’s. Dit zijn meestal plastic camera’s te technisch gezien niet al te beste foto’s maken, maar die dankzij de goedkope plastic lens toch een heel eigen karakter hebben. De hele lomografiebeweging is zo’n beetje groot geworden met toycamera’s. Ze zijn er is allerlei soorten en maten: gewone point-and-shoot camera’s, camera’s met meerdere lenzen, onderwatercamera’s, fisheyecamera’s, noem maar op. Zelf ben ik ook een fan van goedkope plastic fototoestelletjes. Ze produceren misschien niet de haarscherpe plaatjes van een degelijke glazen lens, maar ze geven wel heel veel sfeer mee aan een foto. Dit is mijn persoonlijke top-5 uit mijn collectie.

1 Holga

Holga CFN 120

Holga CFN 120, vastgelegd met de Praktica MTL 3 en Kodak Ektachrome E200 film.

De Holga staat ook in mijn top-5 van must-have camera’s, maar ik noem hem gewoon nog een keer, zo veel houd ik van hem. Deze medium-formatcamera uit China is namelijk een fantastisch stuk speelgoed. De gewone foto’s zijn al heel fijn dank zij de dromerige lens met aangename vignettering, je kan er ook nog multiple exposures mee maken en flitsen in vier kleuren. Daarbij is het een aangenaam robuust geval dat ook een regenachtige vakantie in mijn rugzak overleeft.

Lichtlekken door een te los opgespoelde film in de Holga

2 Diana Mini

 

Deze kocht ik speciaal om mee te nemen op de zwaardere hikes. Het si een piepklein dingetjes, weegt niks, en heeft ook nog het voordeel dat je hem kunt instellen op half-frame, waardoor er 72 foto’s op een rolletje passen. Het is even wennen aan de lichtheid: de camera stil genoeg houden om geen bewegingsonscherpte te krijgen (vooral in schaduwstand) kost wat oefening. Mijn favoriete feature: de mogelijkheid tot eindeloze panorama’s.

Dianarama panorama

Panorama in de Kennemerduinen, Lomography Tungsten 64 film.

3 Snapsights onderwatercamera

De Snapsights onderwatercamera kan ook tegen sneeuw.

De Snapsights onderwatercamera kan ook tegen sneeuw.

Supersimpel cameraatje in een stevige doorzichtige waterdichte huls. Het ding is ongetwijfeld bedacht voor op het strand of aan het zwembad, maar wat mij betreft is het de ideale outdoorcamera: waterdicht, kan tegen een stootje, en produceert fantastische flares.

Snapsights met Fuji Velvia 50 film.

Snapsights met Fuji Velvia 50 film.

4 Lomography Spinner 360

Spinner 360 vastgelegd met de Praktica MTL3 en Kodak Ektachrome E200

Spinner 360 vastgelegd met de Praktica MTL3 en Kodak Ektachrome E200

Toegegeven: de Spinner is van metaal. Maar mentaal is het helemaal een toycamera, en de lens is wel plastic. De draaiende kop trekt wel bekijks, maar de 360 graden panorama’s die hij produceert zijn altijd een feest. Enige nadeel is dat je zelf ook al snel op de foto komt, en dan vaak een idioot gezicht blijkt te trekken.

Spinner 360 met Lomography X-Pro Slide 200.

Spinner 360 met Lomography X-Pro Slide 200.

5 Lomography Supersampler

Supersampler vastgelegd met de Yashica 109 en Fotoland AS 200

Supersampler vastgelegd met de Yashica 109 en Fotoland AS 200

Vooruit dan, een actiecamera. Die vier lensjes onder elkaar vuren om beurt (naar keuze met 0,5 of 2 seconden ertussen) en leggen zo beweging vast. Of 4 keer hetzelfde, als je iets stilstaands fotografeert. De theorie is meestal leuker dan het daadwerkelijke resultaat, maar af en toe verrast de Supersampler je toch met een briljante foto.

Supersampler met HEMA 200

Supersampler met HEMA 200

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s