Compositiefoto’s

Soms sta je op een stedentrip voor een schitterend gebouw dat je graag op de foto wilt zetten. Alleen, het past niet. Een beetje kathedraal of paleis valt zonder sterke groothoeklens nauwelijks in beeld te brengen, zeker als er geen ruimte is om genoeg afstand te nemen omdat je op een klein pleintje of aan een drukke weg staat. Een leuke manier om zo’n gebouw dan toch helemaal vast te leggen, is met een compositiefoto.

Maak hiervoor meerdere foto’s van het gebouw en zorg ervoor dat steeds een ander stuk op de foto komt. Zorg ervoor dat de foto’s een kleun beetje overlappen. Al deze foto’s voeg je vervolgens in Photoshop samen tot één samengestelde foto.

Kerk aan klein pleintje in Lissabon. Minolta XG-1 met Rollei Chrome 200

Kerk aan klein pleintje in Lissabon. Minolta XG-1 met Rollei Chrome 200

Je zult zien dat het niet perfect zal aansluiten, omdat je elke foto onder een net andere hoek maakt: iets naar boven gericht, wat meer naar links of rechts, recht van voren. Je kan dan in Photoshop gaan tweaken door de foto’s allemaal te gaan resizen, of je kunt het accepteren en het als een feature van het uiteindelijke resultaat beschouwen. Ik vind het zelf wel leuk, dat wat onregelmatige.

Het is handig om linksboven te beginnen en dan van links naar rechts en van boven naar beneden te werken. Zo weet je zeker dat je geen stukjes overslaat. De foto’s hoeven ook niet helemaal recht, dat er hier en daar een scheve foto uitsteekt maakt het juist leuk.

Behalve grote gebouwen kun je deze techniek natuurlijk voor nog meer dingen gebruiken. Ook kleinere gebouwen, of kunstwerken of zo, kun je als compositiefoto vastleggen. Dan is het een kwestie van dichterbij komen of inzoomen. Of je legt bijvoorbeeld een hele straat vast in een samengesteld panorama. Ik mag zelf ook graag af en toe een compositiezelfportret maken, met de zelfontspanner en verschillende planken van de boekenkast als statief. Ook plaatsen en dingen die je al honderden keren hebt vastgelegd lijken zo weer wat nieuwer. Toen ik een paar maanden terug experimenteerde met caffenol was het een uitstekende manier om snel een paar rolletjes vol te krijgen zonder intens saaie foto’s van de achtertuin te hoeven maken.

Het kost wat film, maar dan heb je ook wat.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s