Boek: Photo Icons

Op Karl Blossfeldt's foto's geinspireerde foto van zaaddozen. Praktica MTL3 met Lomography Lady Grey 400 film.

Op Karl Blossfeldt’s foto’s geinspireerde foto van zaaddozen. Praktica MTL3 met Lomography Lady Grey 400 film.

Bij de kringloopwinkel (eindeloze bron van rommelcamera’s en boeken) kwam ik een aardig fotoboek tegen: Photo Icons. Hoewel het inderdaad een flink aantal, jawel, iconische foto’s bevat, staat in dit fotoboek nu eens meer tekst dan foto’s. In dit boek vertelt auteur Hans-Michael Koetzle namelijk het verhaal achter een aantal bekende foto’s. Wie was de fotograaf, hoe wam hij bij deze foto, hoe paste die in de rest van zijn werk, dat soort zaken. Koetzle begint bij de allereerste foto ooit, van Nicéephore Niépce, en gaat zo op chronologische volgorde langs allerlei bekende of belangrijke foto’s, om in 1991 uit te komen.

Het resultaat is een boeiend boek. Aardig is dat steeds behalve de foto die het hoofdonderwerp van een essay is, ook andere foto’s uit dezelfde serie te zijn zijn. Ik vind het interessant om te lezen hoe er soms een zorgvuldige planning achter een bekende foto zit, terwijl het bij andere foto’s juist een geval van de juiste man op de juiste plaats is. Want dat is wel een minpuntje aan het boek: het zijn meestal mannen – van de 36 fotografen zijn er maar 3 vrouw. Ik geloof best dat het in de begindagen van de fotografie vooral een mannending was, maar zeker vanaf de jaren 40′ zijn er genoeg vrouwelijke fotografen die wereldberoemde foto’s hebben gemaakt. Maar goed.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik lang niet al deze ‘iconische’ foto’s kende, maar ook dat is leuk, je leert nog eens wat nieuwe fotografen kennen. Zo was ik bijvoorbeeld erg gecharmeerd van de botanische foto’s van Karl Blossfeldt. Paschtige, sculpturale foto’s van bloemen, boomknoppen, zaaddoosjes en wat dies meer zij. Daarbij was het dan weer leuk om te lezen dat hij van huis uit helemaal geen fotograaf was, maar tekenleraar aan de kunstacademie. Zijn plantenfoto’s waren niet bedoeld als kunst an sich, maar als hulpmiddel voor zijn studenten, om de zogenaamde oervormen van de natuur in de vingers te krijgen. Bijna per ongeluk werd hij met zijn educatieve foto’s wereldberoemd als kunstfotograaf.

En zo staat Photo Icons vol met verhalen over foto’s en fotografen. Heeglijk leesvoer voor de regenachtige middagen dat ik zelf de deur niet uit wil om te fotograferen.

Photo Icons, The Story Behind the Pictures 1827 – 1991
Hans-Michael Koetzle
Taschen, 2005
ISBN 3822840963

Advertenties

2 gedachtes over “Boek: Photo Icons

  1. Pingback: In het spoor van Karl Blossfeldt | Praatjes bij plaatjes

  2. Pingback: #lekkertellen | Praatjes bij plaatjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.