Expo: FOAM – Magnum contact sheets

Het is alweer even geleden dat ik zelf contactafdrukken heb gemaakt. Deze zijn van ongeveer 2006. Yashica D met  Kodak Plus X-Pan 125 film.

Het is alweer even geleden dat ik zelf contactafdrukken heb gemaakt. Deze zijn van ongeveer 2006. Yashica D met Kodak Plus X-Pan 125 film.

Voor de afwisseling eens naar een tentoonstelling geweest die net open was, in plaats van op het laatste nippertje. De Magnum contacts sheets in het FOAM is, je verwacht het niet, een expositie van contactafdrukken van fotografen uit het Magnus collectief. Het idee is geweldig: neem een aantal beroemde foto´s, stel die tentoon, en laat daarnaast ook de contactafdrukken zien van de rest van het rolletje. Het biedt een prachtig inzicht in hoe de fotografen werken.

Zo zijn er iconische portretten te zien van bijvoorbeeld Che Guevara en Margaret Thatcher. Omdat je alleen die ene foto zo goed kent, realiseer je je niet dat zo’n fotograaf vaak een heel rolletje vol schoot gedurende een uur of langer. Op de bijbehorende contactafdrukken zie je nu een hele serie van portretten uit dezelfde sessie. Het is interessant om te kijken of het ene beroemd geworden portret inderdaad het best geslaagde is, en waar hem dat dan in zit.

Ook zijn er beroemde foto’s die meer een toevalstreffer zijn (waarbij het natuurlijk wel een goede fotograaf is die op het juiste moment op de juiste plek is om dat gouden moment te herkennen, in die zin is toevalstreffer een wat misleidend woord). Op de contactafdrukken zie je dan een hele gebeurtenis zich ontvouwen, met tussenin dat ene moment dat je herkent van de foto. Met bovendien het verhaal van de fotograaf ernaast, die toelicht hoe hij die foto’s genomen heeft. Het mooiste verhaal daarbij vond ik dat van Robert Capa, die op D-Day in Normandië foto’s maakte van de landing van de geallieerden. Indrukwekkende beelden, die grotendeels verloren zijn gegaan toen de negatieven te heet gedroogd werden. Dat was dan ook een vrij kleine verzameling contactafdrukken.

Uiteraard zijn niet alle foto’s op de tentoonstelling even iconisch (al kan dat ook aan mijn gebrek aan kennis liggen natuurlijk), maar dat geeft niet. Het principe van één foto die bekend/gepubliceerd werd tussen alle foto’s die dat niet werden blijft even fascinerend.

Gaat dat zien, want Magnum contact sheets is erg de moeite waard.

Nog te zien tot 9 januari 2016
Foam Fotografiemuseum

Keizersgracht 609, Amsterdam

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s