Expo: Expeditie land art

Stukje anonieme Noorse land art in de Hardangervidda. Ricoh WG-4

Stukje anonieme Noorse land art in de Hardangervidda. Ricoh WG-4

Een tijdje terug zag ik in Kunsthal KAdE de tentoonstelling Expeditie land art, over, je raadt het nooit, land art. Dat is natuurlijk een tikje lastig in een museum, want het hele idee van land art is nu juist dat je het museum verlaat om buiten, ter plekke kunst te maken. In KAdE waren dan ook vooral foto’s van en films over de kunstwerken te zien. Aardig, maar het kwam op mij een tikje karig over. Van een aantal kunstwerken waren maar een of twee foto’s te zien, en verder vooral tekst. Ik had dat graag wat uitgebreider gezien. De kans is tenslotte klein dat ik ooit naar de woestijn van Utah zal reizen om de Sun Tunnels met eigen ogen te zien, dus een paar extra foto’s zouden wel leuk zijn geweest. Zelfs als de tentoonstelling moet aansporen om wel de rimboe in te trekken om die kunstwerken in het echt te zien, dan zijn wat pakkende plaatjes wel een mooie lokker.

Maar goed, afgezien daarvan was het een aardige tentoonstelling, en de verhalen rond de kunstwerken die verteld werden in al die tekst waren zeker de moeite waard. De spiral jetty bijvoorbeeld, een spiraalvormige stenen pier in een meer in the middel of nowhere. Vlak na de installatie verdween hij geheel onbedoeld door een stijging van het wateroppervlak onder water en pas 30 jaar later kwam hij weer tevoorschijn.

Daarbij was er wel degelijk ‘echte’ kunst te zien, van jonge kunstenaars die zich in hun werk laten inspireren door de land art beweging. Een video van Guido van der Werve bijvoorbeeld, Nummer Acht: Everything is going to be alright met een ijsvlakte, een lopende man en een ijsbreker. Spannend en mooi. Ook waren er van natuurlijke materialen opgebouwde kunstwerken (een cirkel van stenen op de vloer, altijd populair) en een verticaal geplaatste boom.

Hilarisch momentje: de lichte paniek van de suppoost toen een bezoeker de rechthoek van grint op de vloer niet als kunst herkende en er zo overheen liep. “meneer, u loopt over de kunst!” “Oh, ik dacht dat het een tapijt was…” Ik ben benieuwd of er inmiddels een hekje omheen staat.

Expeditie land art is nog te zien tot 3 januari 2016.

Kunsthal KAdE
Eemplein 77
Amersfoort

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.