Boek: Die Katzen der Fotografen

Kattenplaatje. Lomography Supersampler met HEMA CN 200 film.

Kattenplaatje. Lomography Supersampler met HEMA CN 200 film.

Er wordt wel eens gezegd dat het internet voor 90% uit kattenplaatjes bestaat. Katten zijn dan ook een dankbaar onderwerp voor fotografen, met hun aaibaarheid en pseudo-diepzinnige uiterlijk. Dat er niets nieuws onder de zon is bewijst het boek Die Katzen der Fotografen (een Duitse vertaling van een oorspronkelijk Franstalig boek van een Amerikaanse auteur dat ik bij de kringloopwinkel op de kop tikte). Al zodra het technisch mogelijk was, lang voor het internet, hebben fotografen al enthousiast hun kat op de foto gezet. Jules B. Farber verzamelt in dit boek een fraaie collectie kattenfoto’s van beroemde fotografen, van Nièpce tot Cartier Besson.

Allerlei klassieke grootheden zijn dan ook vertegenwoordigd: Capa, Weegee, Man Ray, noem maar op. Er staan wereldberoemde foto’s in, zoals de foto van een springende Dali met de vliegende katten (die ik laatst nog op de Magnum-tentoonstelling in FOAM zag), en vergeten foto’s diep uit de archiven. De foto’s zijn losjes gerangschikt op thema: portretten, huiselijk leven, stadskatten, actie. Het aardige is bovendien dat bij de eerste foto’s ook nog wat informatie over de fotograaf staat. Waar mogelijk heeft Farber ook nog contact opgenomen met de fotograaf (of een nabestaande) om naar die specifieke foto te informeren. Het geeft net wat extra diepgang die het boek uittilt boven een ordinaire verzameling kattenplaatjes.

Mijn favoriete foto is denk ik het was wazige, bewogen portret van kat Mimi door Umbo, een fotograaf waar ik nog nooit van had gehoord, maar die mooie dingen blijkt te hebben gemaakt. Dat vind ik altijd wel weer leuk aan dit soort verzamelboeken: je leert nog eens wat nieuwe fotografen kennen.

Die Katzen der Fotografen – Jules B. Farber
Gerstenberg 2006
ISBN 978 380 672 946 7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s