3 camerahacks

Een van de leukere dingen van analoge fotografie is dat het relatief makkelijk is om een camera te hacken. Geen gedoe met software en delicate elektronica, met een goedkoop plastic cameraatje en een schroevendraaier kom je al een heel eind. Zo heb je in een handomdraai een uniek fototoestel geknutseld. Dit zijn mijn favoriete camerahacks.

1 De gehackte wegwerpcamera

 

Gehackte wegwerpcamera met Lomography CN 100.

Gehackte wegwerpcamera met Lomography CN 100.

In tegenstelling tot wat er op zo’n wegwerpcamera staat, hoeft hij helemaal niet voor eenmalig gebruik te zijn. Als je de kartonnen huls eraf haalt, zit er een gewoon plastic cameraatje onder, dat je vrij eenvoudig kunt openschroeven en van extra functies voorzien. Zo kun je hem natuurlijk om te beginnen hervullen met elke film die je wilt, en redden van de vuilnishoop. Schroef je hem nog verder open, dan zorgen een paar strategisch geknoopte touwtjes voor een B-setting (voor langere belichtingstijden) en dubbele belichtingen. Van wegwerpproduct naar creatieve duizendpoot!

Verensmederij

Gehackte wegwerpcamera met Lomography CN 100.

Hoe? Zo!

2 Janus, de dubbelzijdige camera

Janus 1 met Fuji Superia 200

Janus 1 met Fuji Superia 200

Ooit zag ik een plaatje van iemand die twee camera’s met de ruggen op elkaar had gemonteerd en zo de film van twee kanten kon belichten. Dat wilde ik ook wel, en dus bedacht ik de Janus. Ik zaagde een gat in de achterkant van een plastic camera en bevestigde daar een pinholecamera op. Het werkte nog ook! Later probeerde ik het nog eens met een echte camera in plaats van een pinholevariant, maar dat viel wat tegen. De brandpuntsafstand is voor een lens toch wat kritischer dan voor een pinhole. Janus 1 is tot nu toe dan ook de beste variant.

Janus 1 met Fuji Superia 200

Janus 1 met Fuji Superia 200

Hoe? Zo!

3 Slitscan-camera

3b47fa54b1feecd0eb2d7702b90bf239d09bb1

Misschien wel mijn favoriete camerahack is de slitscan-camera. Een slitscan-camera heeft geen rond gaatje als diafragma, maar een smalle spleet. Ze werden vroeger onder andere gebruikt voor finishfoto’s bij de paardenraces en dergelijke. In deze tijd van GPS-finishes overbodig geworden, maar het geeft wel een leuk gestreept effect aan je foto’s. En het enige wat je ervoor hoeft te doen is de sluiter uit de camera te halen, en een paar stukjes blik in de camera te tapen.

Slit scan camera met HEMA CN 400 film.

Slit scan camera met HEMA CN 400 film.

Hoe? Zo!

Advertenties

Een gedachte over “3 camerahacks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.