Boek: 1-2-3-4 – Anton Corbijn

Diana Mini met verlopen HEMA 200.

Random zwart-witportret. Diana Mini met verlopen HEMA 200.

Voor mijn verjaardag kreeg ik behalve bier, chocolade en een zuurkoolpot ook een mooi fotoboek: 1-2-3-4 van Anton Corbijn. Dat 1-2-3-4 slaat natuurlijk op het aftellen van een muzikant, want dat is waar Corbijn groot mee is geworden: muzikanten fotograferen. Het boek bevat een uitgebreid overzicht van zijn fotowerk, van begin jaren zeventig tot (bijna) nu, fijn vormgegeven in een aaibaar boek op groot formaat.

Het is leuk om bepaalde bands en muzikanten door de jaren heen te volgen. Een piepjonge U2, van voor Bono de Messias werd tot nu, Depeche Mode in steeds idotere kostuums, Metallica voor ze in therapie gingen, R.E.M. toen Michael Stipe nog haar had… Op een paar uitzonderingen na allemaal in het kenmerkende ietwat gruizige zwart-wit. Mooie foto’s, al doen ze me lang niet allemaal wat. Zo in een dik boek bij elkaar is het af en toe een beetje veel: weer een dreigend kijkende Tom Waits, een heul artistiekige Siouxie Sioux, een theatraal opgetuigde band. Een beetje aanstellerig allemaal hier en daar. Toch valt er vooral ook veel te genieten. Johnny Cash die een serenade brengt aan een bizar stenen beeld, of een ietwat wantrouwig in de lens kijkende Neil Young, Henty Rollins in het water. Foto’s die ook mooi zijn als je geen idee hebt wie de persoon op de foto eigenlijk is.

Het leukste stuk van het boek vind ik eigenlijk het laatste deel, een tourverslag van the Slits in 1980. Ik ken de band alleen vagelijk van naam (punkrock, Neneh Cherry zong nog een blauwe maandag mee, zegt Wikipedia), maar het is een mooie serie. Weinig geposeerde foto’s, maar juist spontane beelden van optredens, kleedkamers en het leven on the road. Met misschien wel mijn favoriete foto uit het hele boek. Geen portret, maar een prachtig korrelige foto van de snelweg bij San Fransisco.

Alles bij elkaar toch een leuk boek om in de kast te hebben staan.

1-2-3-4 – Anton Corbijn
9783791381824, Prestel Verlag, Munich

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.