Hoge Venen Revisited

De Hoge Venen in de sneeu. Olympus AF-10 TWIN met Cinestill Tungsten 800 film.

De Hoge Venen in de sneeuw. Olympus AF-10 TWIN met Cinestill Tungsten 800 film.

Een paar weken gelden trok ik met wat vrienden de Hoge Venen in België in. Lekker een paar dagen buiten spelen, een stukje wandelen, kamperen, kampvuurtje… En natuurlijk wat leuke foto’s maken. De weersvoorspellingen waren niet al te best, maar een stuk of drie camera’s wilde ik toch wel riskeren. De Holga, want dat is altijd een fijne camera om bij je te hebben. Geen hele lichtsterke lens natuurlijk, dat plastic, maar daar zou de Ilford 3200 wel raad mee weten. En voor daarna had ik nog 800 iso film, en nog veel meer. Dan de Olympus AF-10 Twin, want die had het een paar jaar terug in regenachtig Schotland ook goed gedaan. Hij heeft een fijne lens, waar ik in combinatie met Cinestill 800 daglichtfilm goeie dingen van verwachtte. Tot slot nam ik dan een Polaroid-camera mee – de Image 2 – want ik wilde wel eens hiking-polaroids, leuk om ze ter plekke al te kunnen bekijken.

Hoge Venen. Holga 120 CFN met Ilford 3200.

Hoge Venen. Holga 120 CFN met Ilford 3200.

Maar het zat me fotografisch gezien niet mee. Om te beginnen was het hysterisch kutweer – bakken met regen die na drie dagen, toen alles goed nat was, overging in sneeuw – wat niet echt bevorderlijk is voor de hoeveelheid foto’s. Dan was er iets mis met de polaroid, want hij deed helemaal niets. De batterij (die in de filmcassette zit ingebouwd) had het blijkbaar begeven, want de camera weigerde in beweging te komen. Geen Polaroids dus. Ook de Holga koos net dit weekend om er de brui aan te geven. Halverwege het rolletje ging het doorspoelen steeds lastiger, tot er op het laatst geen beweging meer in te krijgen was. Ja, de doorspoelknop kwam los van de camera, dat wel. Gelukkig was er dan de Olympus, die hield het wel vol. Een beetje jammer dan dat het grootste deel van de trip verborgen ging achter mist, laaghangende wolken, en regen.

De Hoge Venen in de regen. Olympus AF-10 TWIN met Cinestill Tungsten 800 film.

De Hoge Venen in de regen. Olympus AF-10 TWIN met Cinestill Tungsten 800 film.

Toch zijn er wel wat mooie plaatjes uitgekomen. De Hoge Venen zijn toch wel een apart gebied, al kun je niet overal in want het is een zwaar beschermd natuurgebied. En dat wordt serieus genomen, want zelfs in de stromende regen kwamen we drie boswachters tegen die belangstellend informeerden waar we vannacht dachten te gaan slapen, met onze grote rugzakken. Gelukkig vonden ze het verder wel prima, zolang we ze maar beloofden om echt niet op het beschermde veen te gaan staan. Dat waren we toch al niet van plan, want we zijn verantwoordelijke kampeerders, en een vlak stukje bos kampeert veel comfortabeler dan een hompig, nat, beschuttingsloos veen. En we waren nog maar met zijn vijven, dat scheelde (weliswaar waren we begonnen met acht man, maar er waren er onderweg drie wegens ziekte afgehaakt).

De Hoge Venen in de regen. Olympus AF-10 TWIN met Cinestill Tungsten 800 film.

De Hoge Venen in de regen. Olympus AF-10 TWIN met Cinestill Tungsten 800 film.

Een paar jaar terug heb ik nog eens in het zelfde gebied gewandeld en gekampeerd, en toen waren we met een man of 25, daar hadden de boswachters denk ik wel wat meer bedenkingen bij gehad. Die keer was het ook een stuk beter weer, zonnig en zomers, en dan ziet het er toch heel anders uit. In plaats van desolate natte moerassen liepen we toen langs grasbulten en bloemenvelden, en elke plas en was bedekt met een dikke laag geel stuifmeel van de omringende bossen, heel bizar. Dankzij het mooie weer had ik toen ook wat meer gelegenheid tot fotograferen: een reflex met kleur en met redscale, en vrolijke supersamplerplaatjes,

De Hoge Venen in de zomer. Olympus XA met HEMA CN 400 film.

De Hoge Venen in de zomer. Olympus XA met HEMA CN 400 film.

En toch had de winterse regentocht misschien nog wel meer charme. En kampvuurtje is toch extra fijn als het ook echt koud is..

Hoge Venen, België. Olympus AF-10 Twin met Cinestill 800 Tungsten film.

Hoge Venen, België. Olympus AF-10 Twin met Cinestill 800 Tungsten film.

Advertenties

Een gedachte over “Hoge Venen Revisited

  1. Pingback: Een poging tot experiment | Praatjes bij plaatjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.