Camera: Haperende Reflekta II

Reflekta II vastgelegd met de Yashica D en Foma Fomapan 400 film.

Reflekta II vastgelegd met de Yashica D en Foma Fomapan 400 film.

Jaren terug kocht ik bij de kringloopwinkel van Hilversum een fraaie Twin Lens Reflex. Na wat research thuis bleek deze Reflekta II zowaar een van de oudste camera’s in mijn collectie. De Reflekta werd gemaakt van begin jaren ’30 tot midden jaren ’50. Die van mij stamt van 1950 of later, wat te zien is aan de Cludor sluiter (oudere modellen hebben een andere sluiter).

Met 20 euro is dit de duurste tweedehandscamera in mijn bezit. En dat voor een apparaat dat wel wat kuren vertoont. Zo is de zoeker bepaald niet al te duidelijk. Weliswaar heeft de reflekta een schattig klein vergrootglaasje dat uitklapt boven de zoeker, echt veel zoden zet dat niet aan de dijk. Daarnaast zit de focusknop muurvast op 10 meter à oneindig. Een ander probleem (dat ik ook al met mijn Yashica-D heb) is dat de langzame sluitertijden niet werken. Dat wil zeggen, ze gaan wel open, maar niet meer dicht. Een tragere tijd dan 1/60e seconde gaat mis. Maar het irritantste was aanvankelijk nog wel dat de sluiterknop regelmatig bleef steken. Had ik net ondanks de troebele zoeker toch een fraaie compositie weten te maken, drukte hij niet af! Pas na flink schudden en pielen kreeg ik een afdruk, wat de kwaliteit van de foto’s natuurlijk niet echt ten goede zou komen. Zo liep ik ook de nodige mooie foto’s mis (potentiele meesterwerken, ik zeg het u!), omdat een mens ook niet eeuwig naast de doorgaande weg aan een onwillige camera kan blijven pielen.

Een gevolg van de haperende sluiterknop. Reflekta II met Lomography CN 100 film.

Een gevolg van de haperende sluiterknop. Reflekta II met Lomography CN 100 film.

Overmoedig geworden na het lezen van wat reparatieverhalen op internet besloot ik om de Reflekta dan maar eens uit elkaar te schoeven om te kijken of ik de problemen op kon lossen. Hoe moeilijk kon het zijn?

Nou zit zo’n camera in elkaar met verrekte kleine schroefjes, en ze zitten ook behoorlijk vast. Het kostte dan ook aardig wat bloed, zweet en tranen voor ik de voorkant eraf had. De bovenkant ging gelukkig makkelijker, en toen had ik vrij zicht op de meeste essentiële ingewanden van mijn camera.

Al snel had ik de oorzaak van de haperende sluiterknop gevonden. Een klein veertje was te strak, waardoor de knop steeds klemde. In mijn pogingen het veertje wat op te rekken, sprong het de camera uit. Dat was nou ook weer niet de bedoeling. Met geen mogelijkheid kreeg ik het priegelige dingetje weer om de haakjes gefröbeld. Nou ja, eigenlijk kon het ook best zonder. Het veertje zorgde er alleen voor dat je verplicht moest doorspoelen voor je een nieuwe foto kon nemen.

Zonnestraal. Teflekta II met Lomography Earl Grey 100 film.

Zonnestraal dubbele belichting. Teflekta II met Lomography Earl Grey 100 film.

Volgende missie was het schoonmaken van de camera, en vooral van de zoeker. Het matglas was zo afgenomen, maar de spiegel zag er ook nogal stoffig uit. Dankzij de waarschuwing van Matt was ik al heel voorzichtig, maar toch nog niet voorzichtig genoeg: voor ik het wist had ik al wat zilver weggepoetst! De les hier: een zilveren spiegel is HEEL ERG kwetsbaar. Een aaiend wattenstaafje met alcohol is al te veel. Onherstelbare zwarte vlekken zijn het resultaat. De spiegel liet ik dus maar snel weer met rust.

Zonnestraal. Teflekta II met Lomography Earl Grey 100 film.

Zonnestraal. Teflekta II met Lomography Earl Grey 100 film.

Dan de laatste twee problemen, waarvan: de sluitertijden en de muurvaste focusknop. Helaas: muurvast zat hij, en muurvast bleef hij, en sneller dan 1/60e werd ie ook niet. Om echt bij beide mechanismen te komen moest ik de onderste lens echt gaan demonteren. Dat leek me toch een tikje riskant. Ik zag geen schroefjes meer, dus zou ik waarschijnlijk met tangen in de weer moeten om de boel los te schroeven. Dat ging me toch te ver. Aangezien mijn reparatiepogingen tot nu toe niet zo heel succesvol waren geweest, leek het me verstandiger eieren voor mijn geld te kiezen en te accepteren dat ik alleen maar foto’s van ver weg kan nemen, met een niet te langzame sluitertijd. Dankzij de handige tabel achterop de camera weet ik dat ik in theorie toch scherpe foto’s moet kunnen krijgen vanaf 2,5 meter tot oneindig. Daar kan ik wel mee leven.

Sloterdijk. Reflekta II met Lomography CN 800 film.

Sloterdijk. Reflekta II met Lomography CN 800 film.

Nu ik uitgeknutseld was, moest de camera weer in elkaar. Dat viel nog niet mee. Kostte het al een stief kwartiertje voor ik de onderste voorplaat eraf had, die plaat weer terugwrikken was nog veel lastiger. En dan hebben we het nog niet eens over de minuscule klotenschroefjes. Ik heb heel wat keren de camera op zijn kop moeten houden om weer een weggeschoten schroefje uit het binnenwerk te schudden. Het was dan ook met een zucht van opluchting dat ik het laatste schroefje vast had (zo goed als vast dan, ik geloof dat ik er een paar heb omgewisseld met subtiel afwijkende maten…).

Alles bij elkaar een matig succes dus.

Amersfoort. Reflekta II met Lomography CN 800 film.

Amersfoort. Reflekta II met Lomography CN 800 film.

Is de camera dan een miskoop geweest? Nou nee, als je zijn beperkingen kent en accepteert maakt hij verder prima foto’s. Het is dankzij de slechte zoeker soms een beetje gokken voor een goede compositie, maar de lens is goed. Het is een vrij zwaar ding, dus niet heel praktisch voor onderweg, maar het is zeker geen straf om er af en toe eens een rolletje mee vol te schieten.

Zonnestraal. Teflekta II met Lomography Earl Grey 100 film.

Zonnestraal. Teflekta II met Lomography Earl Grey 100 film.

Advertenties

Een gedachte over “Camera: Haperende Reflekta II

  1. Pingback: Door de jaren heen | Praatjes bij plaatjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.