Rondje web: allemaal beestjes

Duits rund. Minolta XG-1 met Fuji Superia 1600.

Duits rund. Minolta XG-1 met Fuji Superia 1600.

Het is een terugkerend fenomeen op de Twitters en Reddits van deze wereld: bizarre dierenfoto’s. Kattenplaatjes uiteraard, waar zou het internet zijn zonder porno en kattenplaatjes? Schattige babydieren scoren ook altijd goed, en kitscherige exotische wildlife, liefst met een inspirerende quote ernaast. Waar ik zelf altijd wel van kan genieten zijn de dierenselfies. Om de zoveel tijd komt er wel weer een beest langs dat per ongeluk zichzelf op de foto heeft gezet met een onbeheerde telefoon of camera.

  • Een oudje is de grondeekhoorn die vol belangstelling naar de camera ging zitten kijken die klaar stond om met de zelfontspanner een vakantiekiekje te maken. Hij duikt nog regelmatig op in allerlei lijstjes met photobombende beesten.
  • Ook leuk: de olifant die in een safaripark een verloren telefoon had opgeraapt en zichzelf zo op de foto zette.
  • Soms kan zo’n beestenselfie nog een heel juridisch getouwtrek opleveren. Zo eiste dierenrechtenorganisatie PETA de rechten van een apenselfie op namens de aap in kwestie (een Indonesische makaak). De eigenaar van de apparatuur, wildfotograaf David Slater, vindt dat hij de rechten heeft. Een Amerikaanse rechter besliste begin dit jaar dat een foto die door een dier is genomen, vrij is van rechten, omdat een dier geen rechtspersoon is.

Een andere categorie dierenfoto’s waar ik van houd, zijn de OMGWTF-foto’s. Bizarre staaltjes dierengedrag waarvan je nauwelijks kan geloven dat ze waar zijn. Zo stond het internet vorig jaar zowat op zijn kop van de wezel die op de rug van een specht meeliftte. Dat kan niet waar zijn, dat moet wel Photoshop zijn, ben je geneigd te denken. Tot je de andere foto´s in de serie ziet. Echt waar dus. Nadere beschouwing door biologen leert vervolgens dat het vermoedelijk ging om een wezel die de specht wilde verschalken, maar waarbij de specht door snel op te vliegen de wezel een eindje meesleurde, en uiteindelijk kon ontsnappen. De fotograaf was die op de goede tijd op de goede plek. En uiteraard volgde de gephotoshopte versies van de foto binnen een minuut of drie…

Overigens komt dat soort dingen vaker voor, maar dan met vogels onderling. Met name kraaien willen nog wel eens grotere roofvogels wegjagen waarbij het lijkt of ze op hun rug meeliften. Daar hoef je trouwens niet eens voor naar een ver buitenland, dan kun je gewoon hier op de wadden ook zien.

Iets minder bizar, maar daarom niet minder mooi waren de foto´s van de sneeuwuil die afgelopen winter door een Canadese verkeerscamera werden genomen.

En tot slot, omdat het kan, een boze penguin.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.